Mücevherlerin parlatılmasında atık ceviz kabuğu esaslı malzemelerin üretilmesi ve incelenmesi
Production and examination of waste walnut shell based materials for polishing jewelry
  1. Tez No: 914919
  2. Yazar: OSMAN EFE BOZOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Mühendislik Bilimleri, Chemistry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyumculuk, ceviz kabuğu, mekonokimyasal, parlatmalenecektir, Jewelry, walnut shell, meconochemical, polishing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kahramanmaraş'ın en önemli sanayi dallarından birisi olan kuyumculuk sektöründe üretilen ziynet eşyaların üretiminde güncel teknolojik donanım ve malzemeler kullanılmaktadır. Maden girdisi olarak başlayan serüvenine değerli mücevher olarak yüksek değerde çıkışında birçok önemli prosesler içermektedir. Bunlardan belki de en önemlisi, son basamakta nihai ürünün göze hoş ve çekici olmasını sağlayan parlatma işlemidir. Bu işlem için genellikle birden fazla basamakta pahalı ve çevreci olamayan kimyasallar kullanılmaktadır. Geleneksel parlatma işlemine alternatif, yeşil kimya teknikleriyle üretimi yapılan, yeni nesil parlatma malzemeleri geliştirmeye yönelik çalışmaların yapılması oldukça önemlidir. İthal parlatma malzemelerinin yüksek maliyetlerini minimuma indirgemek, dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak ve atık olan ceviz kabuğunun (excarp) ileri dönüşümünü sağlamak hedeflenmiştir. Bu çalışma da, ceviz dış kabuğunun (excarp) temin edilerek ön işlemlere tabi tutulmuştur. Temin edilen ceviz kabukları sinterlenerek pellet haline getirilmiştir. Pellet haline getirilmiş ceviz kabukları kurutularak paketlenmiştir. Yeşil kimya olarak, parlatmayı sağlayan macunun hazırlanması bornitrür, wax ve stearik asit kapalı reaksion sisteminde sentezlenerek hazırlanmıştır. Hazırlanan ceviz kabuğu ve kimyasal macunun analitik ve spektroskopik karakterizasyonu çeşitli tekniklerle gerçekleştirilmiştir. Son olarak 22 ve 18 ayar altın olmak üzere farklı ziynet eşyaları üzerinde parlatma etkileri incelenmiştir. Geleneksel çalışmaya göre daha parlak etki verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the jewelry sector, one of the most important industries in Kahramanmaraş, upto-date technological equipment and materials are used in the production of jewelry. The adventure that started as a mineral input includes many important processes in its highvalue output as a valuable jewelry. Perhaps the most important of these is the polishing process, which ensures that the final product is pleasing to the eye and attractive in the last stage. Expensive and environmentally unfriendly chemicals are usually used in more than one stage for this process. It is very important to conduct studies to develop new generation polishing materials produced with green chemistry techniques as an alternative to traditional polishing processes. It is aimed to minimize the high costs of imported polishing materials, eliminate external dependency and ensure advanced recycling of waste walnut shells (excarp). In this study, walnut outer shells (excarp) were procured and subjected to pre-treatment. The procured walnut shells were sintered and turned into pellets. Pelleted walnut shells were dried and packaged. As green chemistry, the polishing paste was prepared by synthesizing boron nitride, wax and stearic acid in a closed reaction system. Analytical and spectroscopic characterization of the prepared walnut shell and chemical paste was carried out by various techniques. Finally, the polishing effects on different jewelry items, including 22 and 18 carat gold, were investigated. It was observed that it gave a brighter effect compared to the traditional study.