Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeylerinin analizi üzerine bir araştırma
A study on the analysis of digital literacy
  1. Tez No: 914920
  2. Yazar: ELİF ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Z Kuşağı, Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencileri Aralık 2024, 62. sayfa, Digital Literacy, Generation Z, Faculty of Sports Sciences Students December 2024, 62 pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeylerini kapsamlı bir şekilde analiz etmeyi amaçlamış ve bu doğrultuda bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Dijital okuryazarlık, bireylerin dijital teknolojileri etkin, bilinçli ve etik bir şekilde kullanma becerilerini ifade etmekte olup, dijital çağın hızla gelişen koşullarında bireylerin yaşamlarının her alanında temel bir gereklilik haline gelmiştir. Çalışmada, öğrencilerin dijital okuryazarlık düzeyleri, yaş, cinsiyet, eğitim bölümü, sınıf düzeyi, internet kullanım sıklığı ve internet kullanım amacı gibi demografik değişkenler bağlamında incelenmiştir. Araştırma, nicel bir yöntemle tasarlanmış ve uygulanmıştır. Veri toplama sürecinde, dijital okuryazarlık düzeylerini ölçmeye yönelik geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir ölçek kullanılmıştır. Bu ölçek; bilgi yönetimi, dijital içerik üretimi, dijital güvenlik, teknik beceriler ve etik gibi dijital okuryazarlığın çeşitli boyutlarını kapsamıştır. Katılımcılar, Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören ve farklı demografik özelliklere sahip öğrencilerden oluşmuştur. Ayrıca, veri toplama sürecinde anket formları uygulanmış ve bu veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek dijital okuryazarlık düzeylerini etkileyen faktörler ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Araştırmanın bulguları, dijital okuryazarlık düzeylerinin demografik değişkenlere bağlı olarak anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle internet kullanım sıklığı ve amacı, dijital beceriler üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmuştur. Dijital okuryazarlık düzeyi yüksek olan bireylerin, akademik performanslarının yanı sıra dijital çağın gerekliliklerine daha etkili bir şekilde adapte oldukları gözlemlenmiştir. Çalışmada ayrıca dijital okuryazarlığın bireysel gelişim ve toplumsal kalkınma açısından kritik bir rol oynadığı vurgulanmıştır. Sonuç olarak, bu tez, dijital okuryazarlığın yalnızca bireysel bir beceri olmadığını, aynı zamanda toplumsal gelişimi destekleyen stratejik bir araç olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, yükseköğretimde dijital becerilere yönelik eğitim programlarının önceliklendirilmesi gerektiğini açık bir şekilde göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Istanbul University-Cerrahpaşa Faculty of Sports Sciences aimed to analyze the digital literacy levels of students in a comprehensive manner and a study was conducted in this direction. Digital literacy refers to the ability of individuals to use digital technologies effectively, consciously and ethically, and has become a basic necessity in every aspect of individuals' lives in the rapidly developing conditions of the digital age. In the study, the digital literacy levels of students were examined in the context of demographic variables such as age, gender, department of education, class level, frequency of internet use and purpose of internet use. The research was designed and implemented with a quantitative method. In the data collection process, a scale with proven validity and reliability was used to measure digital literacy levels. This scale covered various dimensions of digital literacy such as information management, digital content production, digital security, technical skills and ethics. The participants consisted of students studying at the Faculty of Sports Sciences and having different demographic characteristics. In addition, survey forms were applied during the data collection process and these data were analyzed with statistical methods and the factors affecting digital literacy levels were examined in detail. The findings of the study revealed that digital literacy levels show significant differences depending on demographic variables. In particular, the frequency and purpose of internet use have a decisive effect on digital skills. It has been observed that individuals with high levels of digital literacy adapt more effectively to the requirements of the digital age, as well as their academic performance. The study also emphasizes that digital literacy plays a critical role in terms of individual development and social development. As a result, this thesis has revealed that digital literacy is not only an individual skill, but also a strategic tool that supports social development. The findings clearly show that educational programs for digital skills in higher education should be prioritized.