Hepatit B virüsü ile infekte hastalardaki biyobelirteçlerin irdelenmesi
Analysis of Biomarkers in Patients Infected with Hepatitis B Virus
- Tez No: 914937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, karaciğer fibrozisi, kronik hepatit B, panimmün inflamasyon değeri, platelet, Biomarkers, liver fibrosis, chronic hepatitis B, pan-immun inflammation value, platelet
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma PIV, Sİİ, APRİ, FİB-4 ve PCT skorlamalarının, KHB hastalarında karaciğer inflamasyonu ve fibrozisini öngörmedeki başarılarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 01.01.2012 - 01.01.2024 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği'ne başvuran, 18 yaş üstü ve en az altı aydır HBsAg pozitifliği devam eden 602 KHB ön tanılı hasta incelenmiştir. Biyopsi sonucunda SUT tedavi verilme kriterlerine uyan ve kronik hepatit ile uyumlu 175 hasta, biyopsi sonucunda SUT tedavi verilme kriterlerine uymadığı belirlenen ve kronik enfeksiyon ile uyumlu 126 hasta, ayrıca biyopsi yapılmadan kronik enfeksiyon tanısıyla takip edilen 301 hasta olmak üzere hastalar üç gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında PIV, Sİİ, APRİ, FİB-4 ve PCT skorlamaları karşılaştırılmıştır. Biyopsi sonucunda kronik hepatit ile uyumlu olan hasta grubunda PIV skorlaması, kronik enfeksiyon (biyopsili ve biyopsisiz) grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Ayrıca biyopsi yapılan hasta grubu düşük fibrozis ve yüksek fibrozis olarak iki gruba ayrıldığında, yüksek fibrozis grubunda PIV skorlaması daha düşük bulunmuştur. Biyopsi sonucunda kronik hepatit saptananlarda FİB-4 ve APRİ skorlarının daha yüksek, Sİİ ve PCT değerlerinin ise daha düşük olduğu görülmüştür. Güncel SUT kriterlerinde yer alan FİB-4, APRİ ve ALT değerlerini içeren geri ödeme koşulları göz önüne alındığında, kronik hepatit ile takip edilen hastaların %65,1'inin bu koşulları karşılamamasına rağmen biyopsi sonucu kronik hepatit ile uyumlu gelmiştir. Ayrıca biyopsi sonucu kronik enfeksiyon ile uyumlu olup tedavi başlanmayan gruptaki hastaların %15,9'unun SUT'a yeni eklenen bu koşullara göre tedavi alabileceği görülmüştür. Çalışmamızda, karaciğerde fibrozis ve inflamasyonun yüksek olduğu grupta, PIV, Sİİ ve PCT değerlerinin daha düşük olmasının sebebinin, platelet değerlerindeki azalma olduğu düşünülmüştür. Fibrozis 4 indeksi ve APRİ skorlamaları, karaciğerde inflamasyon ve fibrozisi öngörmede başarılı olsa da biyopsiye duyulan ihtiyacın devam ettiği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
APRI, FIB-4, and PCT scoring systems in predicting liver inflammation and fibrosis in CHB patients. The study examined 602 patients with a pre-diagnosis of CHB, aged 18 and older, who had been HBsAg positive for at least six months, and who applied to the Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic between 01.01.2012 and 01.01.2024. Based on biopsy results, 175 patients who complying with the Health Practice Communique (HPC) treatment criteria and were compatible with chronic hepatitis, 126 patients who did not meet the HPC treatment criteria and were compatible with chronic infection, and 301 patients who were followed up with a diagnosis of chronic infection without a biopsy, were divided into three groups. The PIV, SII, APRI, FIB-4 and PCT scores were compared among the groups. In the group compatible with chronic hepatitis based on biopsy, PIV scoring was found to be lower compared to the chronic infection group (biopsied and non-biopsied). Furthermore, when the biopsy group was divided into two groups based on low and high fibrosis, the PIV score was found to be lower in the high fibrosis group. In those diagnosed with chronic hepatitis according to biopsy results, FIB-4 and APRI scores were higher, while SII and PCT values were lower. Considering the current reimbursement criteria that include FIB-4, APRI and ALT values, it was found that 65,1% of patients followed up with a chronic hepatitis diagnosis did not meet these criteria, despite having biopsy results compatible with chronic hepatitis. Furthermore, it was observed that 15,9% of patients in the group who did not start treatment and whose biopsy results were consistent with chronic infection, could receive treatment according to the newly added conditions in the HPC. In our study, it is thought that the lower PIV, SII, and PCT values in the group with high liver fibrosis and inflammation might be due to a decrease in platelet levels. While the FIB-4 and APRI scores are successful in predicting liver inflammation and fibrosis, it should be noted that there is still a need for biopsy.