Molla Arap El-Antâkî'nin (öl. 938/1531) hadis anlayışı
Hadith understanding of Molla Arap Al-Antaki (d. 938/1531)
- Tez No: 914938
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Molla Arap, Arap Vâiz, Erbaîn, Tehzibu'ş-şemâil, es-Sedâd, Cihâd, Hadith, Molla Arap, Arab Preacher, Erbaîn, Tehzibu'ş-şemâil, es-Sedâd, Jihad
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Molla Arap, 16. yüzyıla ilmi kişiliği ve vaazlarıyla damga vurmuş, üç Osmanlı padişahı, bir Memlük sultanı olmak üzere dört devlet adamının sevgisini kazanmış, bu sultanlara kitaplar sunmuştur. Bu çalışmada Molla Arap'ın hayatı, vefatı, ilmi kişiliği, topluma katkıları ve özellikle hadis kitaplarından yola çıkarak hadisçiliği tespite çalışılmıştır. Çalışmada müellifin Erbaîn, Tehzîbu'ş-şemâil, el-Mekâsıd fi fazli'l-mesâcid ve özellikle es-Sedâd fi fazli'l-cihâd adlı eserleri dikkate alınmış ve bu eserler çerçevesinde görüşleri ve rivayet metodu tespit edilmeye çalışılmıştır. Yaptığımız çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; Molla Arap'ın hayatı, eserleri, vefatı, hocaları ve talebeleri; ikinci bölümde; hadisçiliği, eserlerinde hadis terimlerini ve rivayetlerini isnad ve metin açısından kullanımı, diğer âlimlerin görüşlerini aktarması ve eserlerindeki hadislerin rivayet ilmi açısından değerlendirilmesi olmak üzere örnekler üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Molla Arap left his mark on the 16th century with his scientific personality and sermons, won the love of four statemens, including three Ottoman sultans and a Mamluk sultan, and presented books to these sultans. In this study, we tried to determine the life of Molla Arap, his death, his scientific personality, his contributions to society and especially his hadithism based on his hadith books. In the study, the author's works named Erbaîn, Tehzîbu'ş-şemâil, el-Mekâsıd fi fazli'l-mesâcid and especially es-Sedâd fi fazli'l-cihâdwere taken into consideration and his views and narration method were tried to be determined within the framework of these works. Our study consists of two parts. In the first part; Molla Arap's life, works, death, teachers and students; In the second part; evaluations were made based on examples such as hadith scholarship, the use of hadith terms and narrations in terms of attribution and text in his works, conveying the opinions of other scholars, and the evaluation of the hadiths in his works in terms of the science of narration.