Hastane yöneticilerinin stratejik yönetim araçlarının kullanımı hakkındaki görüşlerinin incelenmesi: Nitel bir araştırma
Investigating the views of hospital managers on the use of strategic management tools: A qualitative research
  1. Tez No: 914978
  2. Yazar: EDA NUR DEMET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik yönetim, stratejik yönetim araçları, rekabet gücü, hastane yöneticileri, Strategic management, strategic management tools, competitive power, hospital managers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Sürekli gelişen ve büyüyen sağlık sektöründe hastane yönetimi daha kompleks ve rekabetin yüksek olduğu bir ortama dönüşmektedir. Sağlık sektöründe yaşanan değişiklikler stratejik yönetimin önemini ortaya koyan kritik bir unsur olmuştur. Hastane yöneticileri de sektördeki değişime uyum sağlayabilmek için stratejik yönetim araçlarından faydalanmaktadır. Bu araştırmada hastane yöneticilerinin stratejik yönetim anlayışlarına ve stratejik yönetim araçları bilgi, kullanım ve memnuniyet durumları hakkındaki görüşleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bulundukları bölgedeki rekabet algıları, rekabet durumunun hastane çalışanları ve hastalara etkisi, stratejik karar alma sürecinde dikkat ettikleri faktörlere ve durgunluk dönemindeki faaliyetlerine ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırma, yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış sorulardan oluşmuştur. Araştırmaya Kahramanmaraş ilindeki 11 hastane yöneticisi katılmıştır. Hastane yöneticileri ile görüşmeler yüz yüze gerçekleşmiştir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında hastane yöneticilerinin en çok bilgi sahibi olduğu stratejik yönetim araçları, bütçeleme, dış kaynak kullanımı, kıyaslama, misyon ve vizyon ifadeleri ve toplam kalite yönetimi olmuştur. Bununla birlikte özel hastane yöneticilerinin bilgi sahibi oldukları yönetim araçları sayısı, kamu hastanesi yöneticilerinden daha fazla olduğu görülmüştür. Yöneticilerin en çok kullandıkları stratejik yönetim araçları; bütçeleme, toplam kalite yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi olurken; kullanmaktan en çok memnun oldukları araçlar, bütçeleme ve toplam kalite yönetimi olmuştur. Kullanımına yer vermedikleri araçlar ise iş portföy analizi ve Porter'ın 5 güç analizi olmuştur. Hastane yöneticilerinin en çok görüş bildirdikleri araçlar ise sırasıyla bütçeleme, sosyal medya araçları ve internet, maliyet fayda analizi, senaryo ve acil durum planlaması, tedarik zinciri yönetimi, misyon ve vizyon ifadeleri, toplam kalite yönetimi ve kıyaslama olmuştur. Çalışmanın bulguları literatürle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş ve sunulan önerilerle araştırma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the continuously developing and growing healthcare sector, hospital management has transformed into a more complex and highly competitive environment. Changes in the healthcare sector have become a critical factor highlighting the importance of strategic management. Hospital managers utilize strategic management tools to adapt to changes in the sector. This research aimed to reveal hospital managers' understanding of strategic management and their views on strategic management tools' knowledge, usage, and satisfaction levels. Additionally, their perceptions of competition in their region, the effects of competition on hospital employees and patients, factors they consider in strategic decision-making processes, and their activities during recession periods were evaluated. The research consisted of structured and semi-structured questions. Eleven hospital managers from Kahramanmaraş province participated in the study. Interviews with hospital managers were conducted face-to-face. Looking at the research results, the strategic management tools that hospital managers were most knowledgeable about were budgeting, outsourcing, benchmarking, mission and vision statements, and total quality management. Furthermore, it was observed that private hospital managers had knowledge of more management tools compared to public hospital managers. The most frequently used strategic management tools by managers were budgeting, total quality management, and supply chain management; while the tools they were most satisfied with using were budgeting and total quality management. The tools they did not utilize were business portfolio analysis and Porter's 5 forces analysis. The tools that hospital managers commented on most frequently were, in order: budgeting, social media tools and internet, cost-benefit analysis, scenario and emergency planning, supply chain management, mission and vision statements, total quality management, and benchmarking. The study's findings were evaluated in comparison with the literature, and the research was completed with presented recommendations.