Osmanlı Devlet Teşkilatı'nda padişah hocalığı (XVII. Yyzyıla kadar)
The Hodjaship of the sultan in the Ottoman State Organization (until the seventeenth century)
  1. Tez No: 915080
  2. Yazar: ARZU ATMACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İŞBİLİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Padişah Hocası, Osmanlı Saray Teşkilâtı, Osmanlı İlmiye Teşkilâtı, Ulemâ, The hodjaship of the Sultan, The Ottoman Palace Organization, The Ottoman Learned İnstitution, Learned Men
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Osmanlı hanedanına mensup her erkek evlât, hükümdârlık özelliğine sahip olabilmesi gayesiyle özel bir eğitime tabi tutulmuştur. XVII. asra kadar istikbâlde devleti yönetecek olan her bir şehzâde, belli bir yaşa geldiğinde eğitimlerinin bir parçası olarak yöneticilikte tecrübe ve deneyim kazanabilmek için bir sancağın yönetimini alıp burada sancak beyi olarak görevlendirilmiştir. Sancaklarda şehzâdeye idârî ve askerî eğitiminden sorumlu olan lâlâlar eşlik etmiştir. Şehzâdenin yanında bulunan ve onların her türlü idârî ve askerî eğitiminden sorumlu olan lâlârın yanı sıra yanlarında kültürel eğitiminden mesûl olup muhtelif ilimleri tahsil etmesini sağlayan bir de hocaları olmuştur. Talebesi olan şehzâde, tahta cülûs ettikten sonra da ders verme vazifesi devam eden bu hoca,“hace-i padişâhî”unvanı alarak padişah hocası olmuştur. Hocanın vefatı durumunda ulemâ arasında başka bir hoca seçilmiş ve bu kişi, padişah hocası olmuştur. Hocaların yeteneklerinin keşfedilmesi ve bu vazife için seçilmesinde; saray ve tebaası ile kurulan dostluk ve özel tanışıklık gibi münâsebetler etkili olmuştur. Bununla birlikte hocaların ilmî seviyeleri, çeşitli meziyet ve kabiliyetleri de hocalığa seçilmelerinde tesir göstermiştir. Bu etki, kimi zaman hocaların çeşitli hüner ve yeteneklerini sergileme olanağı bulduğu padişah huzurunda gerçekleşen bir ilmî münâzarada kimi zaman ise ulemâ tarafından padişaha tavsiyeler ile kendini göstermiştir. Saraydaki ulemâ sınıfının başında gelen hocalık makamının tabiatı gereği en aslî vazifesi, padişahın muhtelif ilimleri tahsil etmesini sağlamak olmuştur. Sadece padişahın ta'lіm ve terbiyesinden sorumlu olmayan söz konusu makam, bir taraftan sultanın tahsîli ile meşgûl olurken diğer taraftan müderris, kadı, müftü, kazasker şeyhülislâm gibi Osmanlı ilmiye sınıfını oluşturan ulemânın yetiştirilmesinde ehemmiyeti inkâr edilemez bir fonksiyon üstlenmiştir. Hocaların, bir diğer vazifesi ise devlet idaresine ilişkin hemen her konuda padişaha danışmanlık ederek onu yönlendirmek olmuştur. Nitekim Fatih'in Kânunnâmesi'nde“serdâr-ı ulemâ”ve“müsteşâr-ı umûr-ı dîn ü dünyâ”olarak nitelendirilen hocalar, Kânunnâme'deki bu ifade ile din ve devlet işleri konusunda onlarla istişârenin devlet idaresinde keyfî bir uygulama değil, aksine uyulması gereken bir kâide olduğu ortaya koyulmuştur. Bu sebepten bu pâye ile hocalar, devlet işlerinde karar verilirken ciddi bir istişâre muhatabı olmuş, yönetim ve siyaset alanının her vechesinde yorumları ve yönlendirmelerine başvurulmuştur. Bu durumun tabii bir neticesi olarak zamanla makamın siyaset ile olan ilişkisi artmış ve hocalar, devlet idâresinde çok güçlü bir nüfuz elde etmiştir. Bilhassa, XVI. yy'nın ikinci yarısından sonra hocalık makamı, çok farklı bir mevzû ve üslûpta karşımıza çıkmış, ilmî yaşamın yanı sıra devletin siyâsî ve idârî hayatına yön veren bir kurum hüviyetine bürünmüştür.
Özet (Çeviri)
Every shâhzâdah belonging to the Ottoman dynasty was subjected to a special education in order to have the characteristics of a ruler. Until to the seventeenth century prince who will rule the state in the future has reached a certain age, has taken the management of a sanjak and been assigned here as a sanjak bey in order to gain experience in administration as part of their education. In the sanjaks, the shâhzâdah was accompanied by lalas, who were responsible for his administrative and military education. In addition to the lalas who were next to the prince and were responsible for all kinds of administrative and military education of them, they also had a hodja who was responsible for their cultural education and enabled them to collect various sciences. This hodja, whose duty of teaching continued after the prince, who was his student, ascended the throne, became the hodja of the sultan by taking the title of“hace-i pâdişâhî”. In case of the decedent of the hodja another hodja was chosen among the scholars and this person became the sultan's hodja. The discovery of the talents of hodjas and were selected them for this task relations such as friendship and special acquaintance established with the palace and its subjects have been effective. However, the scientific levels of the hodjas,various virtues and abilities have also shown an effect on their selection for teaching. This effect was manifested sometimes in a scientific discussion that took place in the presence of the sultan, where hodjas had the opportunity to demonstrate various skills and abilities, and sometimes with the recommendations of the scholars to the sultan. According to the nature of the teaching position, which is at the head of the scholar class in the palace, the most basic duty was to ensure that the sultan collected various sciences. The authority in question, which is not responsible only for the educating of the sultan, has assumed an undeble function of importance in the education of the scholars who occur of the Ottoman learned class, such as the müderris (the person who carried out the academic activities in the medrese) kadiasker (the chief judges), sheikhulislam (the head of the learned institution) on the one hand, while being engaged in the education of the sultan on the one hand. Another duty of the hodjas was to advise the sultan on almost everything related to the state administration and direct him. As a matter of fact, the hodjas described as“serdâr-ı ulemâ'' and ”müsteşâr-ı umûr-ı dîn ü dünya" (undersecretary in charge of religion and world affairs) in the Code (Qânun-nâmah) of Mehmed the conqueror, with this statement in the Qânun-nâmah, it has been revealed that consultation with them on religious and state affairs is not an arbitrary practice in state administration, but on the contrary, a rule that must be followed. For this reason, with this rank, teachers have become a serious interlocutor of consultation when making decisions in government affairs, and their comments and guidance have been applied in every field of management and politics. As a result of this situation, the relationship of the authority with politics has increased over time and hodjas have gained a very strong influence in the state administration. In particular after the second half of the sixteenth century, the position of hodjas came across in a very different subject and style and took on the identity of an institution that directs the political and administrative life of the state, as well as scientific life.