Güneydoğu Anadolu Bölgesi Neolitik Dönem hayvan betimlemeleri
Animal descriptions in Southeastern Anatolia Region during the Neolithic Period
- Tez No: 915082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN YÜMNİ GÜNDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu, Çanak Çömleksiz Neolitik, Ritüel, Sembolizm, Hayvan Betimlemesi, Southeastern Anatolia, Pottery Neolithic, Ritual, Symbolism, Animal depiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Neolitik Dönem de insanlık tarihinin dönüm noktalarından birine ev sahipliği yapmıştır. Bu dönemde; tarım, hayvancılık ve yerleşik yaşamın temelleri atılmış olup sanatsal ve ritüel ifadelerde gelişimler gözlemlenmiştir. Hayvan betimlemeleri; dönemin toplumsal yapısı, inanç sistemi ve ekonomik faaliyetleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Özellikle Göbeklitepe, Nevali Çori ve Çayönü gibi arkeolojik alanlarda bulunan hayvan figürleri, genellikle yaban hayvanlarını konu almış ve taş rölyefler, heykeller ya da taşlar üzerinde işlenmiştir. Bu figürler, avcı-toplayıcı geçmişten yerleşik tarım toplumuna geçiş sürecindeki değişimleri yansıtmaktadır. Yaban domuzu, leopar, yılan ve kuşlar gibi betimlemeler, hem koruyucu hem de sembolik anlamlar taşımıştır. Bu eserler, toplulukların mitolojik düşüncelerini, ritüel pratiklerini ve doğa ile olan ilişkilerini yansıtmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki hayvan betimlemeleri, yalnızca sanatsal ifade olarak değil, aynı zamanda dönemin kültürel kimliğinin bir yansıması olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Southeastern Anatolia Region played a pivotal role during the Neolithic Period, marking a turning point in human history. This era saw the foundations of agriculture, animal domestication, and sedentary life, accompanied by advancements in artistic and ritualistic expressions. Animal depictions provide crucial insights into the social structure, belief systems, and economic activities of the time. Archaeological sites such as Göbeklitepe, Nevali Çori, and Çayönü have revealed animal figures predominantly featuring wild species, often carved in stone reliefs, sculptures, or ceramics. These depictions reflect the transitions from a hunter- gatherer lifestyle to a settled agricultural society. Representations of wild boars, leopards, snakes, and birds carried both protective and symbolic meanings. These artifacts shed light on the mythological beliefs, ritual practices, and connection to nature of these communities. Animal depictions in Southeastern Anatolia are regarded not only as artistic expressions but also as reflections of the cultural identity of the Neolithic societie