Efendiköprüsü'ne yerleşen Kazan Tatarları (Sözlü tarih çalışması)
Kazan Tatars settling in the Efendiköprüsü (Oral history study)
  1. Tez No: 915130
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlü Tarih, Göç, Kazan Tatarları, Efendiköprüsü, Kültür, Oral History, Migration, Kazan, Kazan Tatars, Efendiköprüsü, Culture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
“Efendiköprüsü'ne Yerleşen Kazan Tatarları”başlıklı bu araştırma, Türkiye'de son dönemlerde yaygın olarak kullanılan sözlü tarih yönteminden faydalanarak hazırlanmıştır. Araştırmanın temeli, mülakat tekniğine dayanmaktadır. Bununla birlikte, arşiv belgeleri ve yazılı eserlerden de yararlanılmıştır. Araştırmada Kazan Tatarlarının siyasi tarihi, yaşadıkları zorluklar detaylı olarak ele alınmış ve göç etmelerine sebep olan neden üzerinde durulmuştur. Ardından nasıl göç ettikleri araştırılmış, Kütahya'ya iskân etme sebepleri ve İkipınar'a taşınma, Manisa (Karakova) Gürsu'ya bölünmeleri ele alınmıştır. Son kısımda ise Kazan Tatarlarının geldikleri coğrafya ve Osmanlı Devleti'ne göç ettikten sonraki toplumsal, kültürel ve mali yaşamları incelenmiştir. Araştırmaya çeşitli yaş gruplarından ve farklı cinsiyetten toplam 45 kişi katılmıştır. Katılımcılara, göç sebepleri, yaşadıkları zorluklar, dilleri, eğitimleri, meslekleri gibi daha çok kültür odaklı sorular yöneltilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular gruplandırılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research titled 'Kazan Tatars who settled in Efendikoprusu' has been prepared using the oral history method which has been extensively used in Turkey recently. Basis of the research is based on interview technique. In addition to all this, archival documents and written works have been also used. In that research, political history and the difficulties they experienced of Kazan Tatars have been handled in detail and emphasized on the reason that caused their migration. After this, how they migrated, reasons for settling in Kütahya, moving to Ikipınar and the division into Manisa-Karakova-Gursu. In the last part, geography of the region where Kazan Tatars come from, and their social, cultural and financial lives after migrating to the Ottoman Empire are examined. Total of 45 people from various age groups and different genders have participated in the research. Participants have been asked mostly culture-oriented questions such as their reasons for migration, the difficulties they experienced, their language, education and profession. The findings obtained as a result of the research have been prepared by grouping.