Bağlanabilir araçlarda veri işlenmesi
Data processing in connected vehicles
  1. Tez No: 915232
  2. Yazar: YAĞMUR EKİN KOÇ ÇAYLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN ACARER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veriler, Bağlanabilir Araç, Veri Güvenliği, Veri Aktarımı, Kişisel Verilerin İşlenmesi, Personal Data, Connected Vehicle, Data Security, Data Transfer, Processing of Personal Data
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Dijital dönüşüm, otomotiv sektöründe bağlanabilir araçların kullanımını ve dijital dönüşüm etkisi, yeni iş modelleri ve işlenen kişisel veri hacimlerini artırmaktadır. Bağlanabilir araçlarda işlenen kişisel verilerdeki bu artış, kişisel verilerin korunmasının öneminin de gün geçtikçe artırmakta ve bu alanda yasal düzenleme ihtiyaçlarını doğurmaktadır.“Bağlanabilir Araçlarda Veri İşlenmesi”başlıklı bu tez ile bağlanabilir araçlarda veri işleme süreçlerinin kişisel verilerin korunması kapsamında incelenmesi ve otomotiv sektöründeki veri sorumlularının dikkat etmesi gerekenlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Tez üç ana bölümden oluşmakta olup birinci bölümde kişisel veri koruma mevzuatları ve Avrupa Birliği ilgili diğer mevzuatları ışığında bağlanabilir araçlarda kişisel veri işlenmesi ele alınmıştır. İkinci bölümde bağlanabilir araçlardaki güncel gelişmeler ele alınmış olup ayrıca bağlanabilir araçlarda işlenen kişisel veriler, işlenme amaçları, hukuki sebepler, aktarım tarafları ve ilgili kişi hakları incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise kişisel veri mevzuatındaki temel ilkeler doğrultusunda veri güvenliği riskleri ve önleyici tedbirler ortaya konulmuştur. Avrupa Birliği'ndeki sektör uygulamaları ve veri koruma otoriterinin yayımladığı rehberler doğrultusunda bağlanabilir araçlarda kişisel veri işleme faaliyetlerinin, sektördeki veri sorumlularınca kişisel verilerin korunması mevzuatıyla uyumluluğunun sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Digital transformation increases the use of connected vehicles in the automotive sector and the digital transformation effect increases new business models and the volumes of personal data processed. This increase of personal data processed in connected vehicles increases the importance of personal data protection every day and creates the need for legal regulations in this area. The aim of this thesis, entitled 'Data Processing in Connected Vehicles', is to examine the data processing processes in connected vehicles from a personal data protection perspective and to identify what data controllers in the automotive sector should be aware of. The thesis consists of three main chapters. In the first chapter, personal data processing in connected vehicles is analysed in the light of personal data protection legislation and other relevant legislation of the European Union. In the second part, current developments in connected vehicles are discussed. In addition, the second part analyses the personal data processed in connected vehicles, the purposes of the processing, the legal grounds, the parties to the transfer and the rights of the data subjects. The third and final part analyses data security risks and preventive measures in line with the principles of personal data legislation. In line with sectoral practices in the European Union and the guidelines published by the data protection authorities, the objective is to ensure that the processing of personal data in connected vehicles by data controllers in the sector complies with personal data protection legislation.