Gebelik dönemindeki kadınlarda kaygı ve dinsel yönelim ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between anxiety and religious orientation in women during pregnancy
- Tez No: 915246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Din, Dinsel Yönelim, Kaygı, Gebelik, The Psychology of Religion, Religion, Religious Orientation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kadınların hayatlarında önemli değişimlerin yaşandığı gebelik döneminde birtakım zorlukların ve güzelliklerin olduğu bilinmektedir. Stresin ve belirsizliğin yüksek olduğu gebelik dönemindeki kadınlarda zıt duyguların yaşandığı görülebilmektedir. Bu sebeple; gebelik ile kaygı arasında pozitif yönlü bir ilişki var mıdır? Dinsel yönelim ile kaygı arasında negatif yönlü bir ilişki var mıdır? Sorularının cevabını bulmak çalışmamızın amaçlarındandır. Ancak araştırmamızın temel amacını, gebelik dönemindeki kadınlarda kaygı ve dinsel yönelim ilişkinin incelenmesi oluşturmaktadır. Bu önem ve amaç doğrultusunda hazırlanan araştırmada veri toplama aracı olarak anket formları kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Sivas ilinde gebelik dönemindeki kadınlar oluştururken, kolayda örnekleme yöntemini kullandığımız çalışmamızda araştırma takvimi esas alınarak belirlenen tarihlerde ulaşılabilirliği gerekçesiyle Sivas Devlet Hastanesine gelen ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden gebelik dönemindeki 167 kadın ise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket formlarının ilk bölümünde katılımcıların tanıtıcı özelliklerini belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. İkinci bölümünde ise katılımcıların kaygılarını ve dinsel yönelimlerini belirlemeye yönelik geliştirilmiş olan 'durumluk ve sürekli kaygı envanteri' ile 'dinsel yönelim ölçeği' kullanılmıştır. 4'lü likert formunda hazırlanan ölçeklerin analizi SPSS paket programında yapılmıştır. Anket formlarındaki ifadelerin seçilmesi sıklığı ve yüzdesinin verilmesinin ardından, bağımsız iki grup ortalamasının karşılaştırılmasında bağımsız örneklem Mann-Whitney U testi, ikiden fazla grup ortalamalarının karşılaştırmasında ise Kruskal Wallis H testi sonuçlarına bakılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkinin yönünü ve kuvvetini belirlemek için de korelasyon analiz sonuçları incelenmiştir. Sonuç olarak çalışmamızda; gebelik dönemindeki kadınların kaygıları ile gelir durumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Gebelik dönemindeki kadınların kaygıları ile doktor ilgisinden memnun olmaları arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Gebelik dönemindeki kadınların dinsel yönelimleri ile eğitim durumları arasında anlamlı bir ilişki vardır. Eğitim düzeyi üniversite olan katılıcılara nispeten eğitim düzeyi orta öğretim ve altında olan katılımcıların dinsel yönelim puanları daha yüksektir. Nihayetinde katılımcıların kaygılarının tahammül sınırları içinde olduğu, gebelik dönemindeki kadınlarda kaygı ve dinsel yönelim arasında anlamlı bir ilişkinin söz konusu olmadığı görülmüş ve temel hipotezimiz doğrulanmamıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that there are some difficulties and beauties during the pregnancy period, when significant changes occur in women's lives. It can be seen that women experience contrasting emotions during the pregnancy period, when stress and uncertainty are high. For this reason; is there a positive relationship between pregnancy and anxiety? Is there a negative relationship between religious orientation and anxiety? Finding the answers to these questions is important for our study. However, the main purpose of our research is to examine the relationship between anxiety and religious orientation in women during pregnancy. In the research prepared in line with this importance and purpose, survey forms were used as data collection tools. While the universe of the research consists of women in Sivas province during pregnancy, in our study, where we used the convenience sampling method, 167 women in pregnancy who came to Sivas State Hospital on the grounds of accessibility on the dates determined based on the research calendar and accepted to participate in the research voluntarily constituted the sample of the research. The first section of the survey forms used as data collection tools in the study includes questions aimed at determining the introductory characteristics of the participants. In the second section, the 'state and trait anxiety inventory' and the 'religious orientation scale' developed to determine the anxiety and religious orientation of the participants were used. The analysis of the scales prepared in the 4-point Likert form was done in the SPSS package program. After the frequency and percentage of the expressions in the survey forms were given, the independent sample Mann-Whitney U test was used to compare the averages of two independent groups, and the Kruskal Wallis H test was used to compare the averages of more than two groups. The correlation analysis results were also examined to determine the direction and strength of the relationship between the scales. As a result, in our study; a significant relationship was found between the anxiety of women during pregnancy and their income status. A positive relationship was found between the anxiety of women during pregnancy and their satisfaction with the doctor's care. There is a significant relationship between the religious orientation of women during pregnancy and their educational status. The religious orientation scores of participants with a secondary education level or below were higher compared to participants with a university education level. Finally, it was seen that the participants' anxiety was within the tolerance limits, there was no significant relationship between anxiety and religious orientation in women during pregnancy, and our basic hypothesis was not confirmed.