Resim iş öğretmenliği adaylarının öz yeterlilik düzeylerinin incelenmesi
An investigation of the self-efficacy levels of art and craft teaching candidates
- Tez No: 915247
- Danışmanlar: PROF. DR. KANİ ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlik, Öğretmenlik Mesleği, Mesleki Gelişim, Görsel Sanatlar Dersi, Görsel Sanatlar Öğretmeni, Self-Efficacy, Teaching Profession, Professional Development, Visual Arts Course, Visual Arts Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın temel amacı resim iş öğretmenliği öğrencilerinin, öz yeterliklerinin ne düzeyde olduğunun ortaya konulmasıdır. Bu amaçla lise türü, cinsiyet ve sınıf değişkenlerine göre resim iş öğretmenliği öğrencilerinin öz yeterlik düzeyleri incelenmiştir. Araştırmada Orta Anadolu'da bir Devlet Üniversitesinin Resim İş Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören resim iş bölümü öğrencilerine beşli likert tipli öz yeterlik ölçeği uygulanmıştır. Bu çalışmada ayrıca, öz yeterlik düzeyleri incelenen öğretmen adayı üniversite öğrencilerin eğitimlerine devam ettikleri sınıf, cinsiyet ve mezun oldukları lise türüne göre öz yeterlik sonuçları da analiz edilmiştir. Çalışmada verilerin toplanmasında nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama yöntemi, verilerin analizinde ise SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Ulaşılan bulgulara göre, birinci sınıf öğrencilerinin öz yeterlik puan ortalamalarının 44.67, ikinci sınıf öğrencilerinin 48.5, üçüncü sınıf öğrencilerinin 48.4 ve dördüncü sınıf öğrencilerinin 48 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre öğrencilerin mesleki öz yeterliklerinin orta düzeyde olduğu söylenebilir. Kadın öğrencilerin ortalama öz yeterlik puan ortalaması 47.95, erkek öğrencilerin ise 47.30'dur. Lise türüne göre, güzel sanatlar lisesi mezunlarının öz yeterlik puan ortalaması 52.29, diğer liselerden mezun olanların puan ortalaması ise 44.57 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, öğretmen adaylarının öz yeterlik düzeylerinin sınıf ve lise türüne göre değişiklik gösterdiğini, cinsiyete göre ise benzer olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine the self-efficacy levels of pre-visual art teachers. To achieve this, the self-efficacy levels of visual arts education students were examined based on the variables of high school type, gender, and class level. In the study, a five-point Likert-type self-efficacy scale was administered to students enrolled in the visual arts Education Department at a state university in Central Anatolia. Additionally, the self-efficacy results of the teacher candidates were analyzed according to the class they are attending, their gender, and the type of high school they graduated from. The descriptive survey method, a quantitative research technique, was used for data collection, and the data were analyzed using the SPSS statistical software. According to the findings, the average self-efficacy scores of first-year students were 44.67, second-year students had 48.5, third-year students scored 48.4, and fourth-year students had a score of 48. Based on these results, it can be concluded that the students' professional self-efficacy is at a moderate level. The average self-efficacy score for female students was 47.95, while for male students it was 47.30. In terms of high school type, students who graduated from Fine Arts High Schools had an average self-efficacy score of 52.29, while those who graduated from other types of high schools had an average score of 44.57. The results indicate that the self-efficacy levels of pre-service teachers vary according to class level and high school type, while they appear similar according to gender.