Habeş ve Habeşlilerle ilgili rivayetlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the narrations about Abyssinia and the Abyssinians
- Tez No: 915260
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYİT AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Habeş, Siyah, Sudan, Rivâyet, Sahîh, Zayıf, Mevzû, Abyssinian, Black, Sudanese, Narration, Sahıh, Weak, Mawzoo
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Habeş ve Habeşlilerle İlgili Rivâyetlerin Değerlendirilmesi Bu tez,“Habeş ve Habeşlilerle İlgili Rivâyetlerin Değerlendirilmesi”üzerine odaklanmıştır. Burada İslam'ın ilk dönemlerinden itibaren Habeşlilerin, İslam'ın yayılmasına katkıları ve bu süreçteki rolleri araştırılmış, Hz. Peygamber döneminde Habeşistan ile Mekke arasındaki ilişkiler ve müslümanların Habeşistan'a hicreti üzerinde durulmuş, çalışmada, hadis rivâyetlerinde yer alan Habeşlilerle ilgili bilgilerin değerlendirilmesi ve tahlili yapılmıştır. Tez iki ana bölümden oluşmuştur. İlk bölümde, Kur'ân-ı Kerîm'de Habeş kökenli kelimeler, hadislerde Habeşlilere ve dillerine işaret eden rivâyetler incelenmiştir. Ayrıca Habeşistan'a hicret, Necâşî ile müslümanlar arasındaki diyaloglar ve bu süreçte yaşanan olaylar hadisler ışığında ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, İslam öncesi ve sonrası önemli Habeşli şahıslar tanıtılmış, özellikle sahâbîler ve tabiîler dönemindeki etkili şahsiyetler üzerinde durulmuştur. Araştırmada, kaynak tarama yöntemi kullanılarak merfû, mevkuf ve maktû rivâyetlerin sıhhat durumu analiz edilmiş ve rivâyetlerin günümüze uyarlanabilirliği üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışma, Habeşlilerin İslam tarihindeki yerini belirlemek ve rivâyetler ışığında bu topluluğun dinî ve sosyo-kültürel katkılarını ortaya koymayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the narrations about Abyssinia and the Abyssinians This thesis focused on“the evaluation of the narrations about Abyssinia and the Abyssinians”. The contributions of the Abyssinians to the spread of Islam from the early periods of Islam and their role in this process were investigated. The relations between Abyssinia and Mecca and the migration of Muslims to Abyssinia during the time of the Prophet played an important role. In this study, the information about the Abyssinians in hadith narrations has been evaluated and analyzed. The thesis consists of two main parts. In the first part, the words of Abyssinian origin in the Holy Qur'an and the narrations in the hadiths that refer to the Abyssinians and their language are analyzed. In addition, the migration to Abyssinia, the dialogues between Najāshī and Muslims and the events that took place in this process are discussed in the light of hadiths. In the second part, important Abyssinian figures before and after Islam are introduced, and especially the influential figures of the Companions and tabi'een period are emphasized. In the study, the authenticity of the merfū', mawquf and maqtū' narrations is analyzed and evaluations are made on the adaptability of the narrations to the present day. This study aims to determine the place of the Abyssinians in the history of Islam and to reveal the religious and socio-cultural contributions of this community in the light of the narrations.