Habercilik meslek pratiklerinin iş-yaşam dengesi üzerindeki etkisi: Televizyon habercileri üzerine bir araştırma
The effect of journalism professional practices on work-life balance: A research on television journalists
- Tez No: 856697
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Haber, Televizyon Haberciliği, İş-Yaşam Dengesi, Habercilik Mesleği, News, Television Journalism, Work-Life Balance, Journalism Profession
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Habercilik mesleği profesyonel ve kurumsal anlamda altı yüzyıllık geçmişi olan kadim mesleklerden biridir. Bu mesleğin zaman içinde hukuksal düzenlemeleri, etik ilkeleri, mesleki pratik ve teamülleri gelişmiş olmasına rağmen mesleki uygulamalardan kaynaklanan sorunlar ve uygulayıcıların maruz kaldığı psikolojik baskı üzerine yapılan çalışmalar son derece sınırlı kalmıştır. Bu tez çalışması aynı alanda yapılan tez çalışmasının araştırma bölümünün genişletilmesiyle oluşturulmuştur. Bu çalışma, işyaşam dengesini sağlamak ve sürdürmek için işyerlerinde olumlu değişikliklere öncülük etmeyi amaçlamaktadır. İyi bir iş-yaşam dengesi, çalışan memnuniyetini artırabilir, iş verimliliğini destekleyebilir ve uzun vadeli başarı için önemli bir faktördür. İş yaşam dengesi bağlamında birçok çalışma ve uygulama yapılmaktadır. Bu çalışmalar, iş dünyasında çalışanların işleriyle kişisel yaşamları arasında sağlıklı bir denge kurabilmelerini ve iş stresini azaltabilmelerini amaçlamaktadır. Çalışmanın temel amacı hızın, rekabetin, hata payının yüksek olduğu habercilik mesleğinde çalışanların iş-yaşam dengesini nasıl kurduklarının anlaşılması ve mesleki yaşantılarının özel hayatları üzerinde oluşturduğu tahribatın ortaya konulmasıdır. Bu nedenle araştırmada ulusal televizyon kanallarında habercilik mesleğinin farklı alanlarında çalışan habercilerle anket çalışması yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
The profession of journalism is one of the archaic professions with a history of six centuries professionally and institutionally. The legal regulations, ethical doctrines, the practical and custom ways of pursuing this profession has changed over time. However, the studies on the problems arising from professional practices and the psychological pressure that people who practice this profession are exposed to have been extremely limited. This seminar study has been created in order to widen the research part of this thesis study. The main purpose of the study is to understand how the employees in the journalism profession, where speed, competition and margin of error are high, establish the worklife balance and to reveal the damage their professional lives have on their private lives. In order to do so, in this research a survey was conducted with journalists working in different fields of the journalism profession in national television channels.