İslam hukukunda devlet başkanına itaatin sınırları
Limits of obedience to the head of state in Islamic law
  1. Tez No: 915329
  2. Yazar: NİMET GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ERTURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Devlet, Devlet Başkanı, İtaat, Kamu Hukuku, Islamic Law, State, Head of State, Obedience, Public Law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnsan akıl sahibi bir varlık olması ile birlikte yaşamını devam ettirmek için başka insanlara ihtiyaç duyan, toplumla paylaştığı hayatı huzurlu bir şekilde sürdürmek için kurallara ihtiyacı olan varlıktır. Burada insanın huzurlu bir hayat yaşaması yani kamu düzeni ve güvenliğinin temini için güçlü bir irade yaptırım gücüne sahip bir otoritenin varlığı zorunludur. Bu otoritenin adı devlettir. Devlet, belirli bir ülke, üstün bir gücün egemenliğinde yaşayan insanların oluşturduğu topluluk, ayrı ve ferdi bir şahsiyete sahip, hukukî bir kurumdur. Bu topluluğu yönetmesi ve kamu düzenini sağlaması için güçlü bir irade lazımdır bunu ise devlet başkanı sağlayacaktır. İslâm Hukukunda devlet başkanına itaat meselesi her dönem önemini korumuştur. Âlimlerin itaat hakkındaki görüşleri vacip, haram ve mubah olarak farklılıklar arz etmektedir. Bu farklılıklar dönemin getirdiği yaşam koşulları ile bağlantılıdır. İtaatte verilen hükümlerin farklılığı devlet başkanının kendinde bulundurduğu özellikler ile doğru orantılıdır. Devlet başkanına uygulanan farklı tepkiler ortaya çıkarken bu tepkilere verilen hükümlerin önemini dönemimizde yaşadığımız güncel meseleler canlılığını korumuş ve ehemmiyetini artırmıştır.
Özet (Çeviri)
Although human is a rational being, he is a being who needs other people to continue his life and needs rules to live the life he shares with society peacefully. Here, the existence of an authority with a strong will and sanction power is essential for people to live a peaceful life, that is, to ensure public order and security.The name of this authority is the state. The state is a specific country, a community of people living under the sovereignty of a superior power, a legal institution with a separate and individual personality. A strong will is needed to govern this community and ensure public order, and the head of state will provide this. In Islamic Law, the issue of obedience to the head of state has always maintained its importance.Scholars' views on obedience vary as obligatory, haram and permissible. These differences are linked to the living conditions of the period. The difference in the provisions given in obedience is directly proportional to the characteristics of the head of state. While different reactions to the head of state emerged, the importance of the provisions given to these reactions, the current issues we are experiencing in our period, have maintained their vitality and increased their importance.