Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin çokkültürlü eğitime ilişkin görüşleri
Views of Religious Culture and Ethics teachers on multicultural education
- Tez No: 915493
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH KAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Çokkültürlü eğitim, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri, DKAB Öğretim Programları, Multiculturalism, Multicultural education, Religious Culture and Ethics Teachers, DKAB Curriculums
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) öğretmenlerinin çokkültürlü eğitime ilişkin görüşlerini belirlemeye çalışmaktadır. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında çeşitli illerde görev yapan 31 DKAB öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasının kullanıldığı araştırmada, veriler DKAB öğretmenleri ile yapılan bireysel görüşmelerle elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda ulaşılan bulgular sekiz tema ile sınıflandırılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre katılımcılar genel itibariyle çokkültürlülük anlayışını ırk, etnik köken ve mezhepsel açıdan ele almaktadırlar. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre DKAB öğretmenleri, farklı kültürlerin yer aldığı bir sınıf ortamında çalışmaya ilişkin olumlu bir tutuma sahiptirler. Bununla beraber öğretmenlerimize göre çokkültürlü bir sınıf ortamında görev yapmanın zorlukları geçmiş yıllara oranla daha düşük seviyelerdedir. Katılımcıların farklı kültürlerden oluşan bir sınıf ortamında eşit başarıyı sağlamak ve öğrencinin kendini rahat hissetmesi için farklı yöntem ve teknikleri işe koydukları ve aktif katılımı sağlamaya çalıştıkları görülmektedir. Yapılan görüşmelerde öğretim programlarında çokkültürlülüğe yeterince yer verilmediği dile getirilmiştir. Çokkültürlü eğitime yönelik olumlu bir tutuma sahip olan öğretmenlerinin daha çok ortaöğretimde görev yapan öğretmenler olduğu görülmüştür. Özellikle eğitim sistemimizin çokkültürlülük bağlamında nitelikli bir yapıda olmadığını belirtilmiştir. Ayrıca hizmet öncesi veya hizmet içi eğitim süreçlerinde çokkültürlülüğe ilişkin yeterli düzeyde bir eğitime tabi tutulmadıklarını dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the views of Religious Culture and ethics learning teachers on multicultural education. The research was conducted with 31 DKAB teachers working in various provinces in the 2022-2023 academic year. In the research where case study, one of the qualitative research designs, was used, the data were obtained through individual interviews with DKAB teachers. Descriptive and content analysis methods were used to analyze the data. The findings obtained as a result of data analysis were classified into eight themes. According to the results of the research, participants consider multiculturalism as race, ethnicity and sect. According to the results obtained from the research, DKAB teachers have a positive attitude towards working in a classroom environment with different cultures. According to our teachers, nowadays working in a multicultural classroom is esasier than in previous years It is seen that the participants ose apply different methods and techniques and try to ensure active participation in order to ensure equal success in a classroom environment consisting of different cultures and to make the student feel comfortable. In the interviews, it was stated that multiculturalism has net been placed enough in the curriculum. It was observed that teachers with a positive attitude towards multicultural education were mostly teachers working in secondary education. It has been stated that our education system is not particularly qualified in the context of multiculturalism. They also stated that,they had not get sufficient training on multiculturalism during pre-service or in-service training processes.