Bilim felsefesinde bir açıklama kipi olarak pekiştirme ve olasılık
Confirmation and probability as a mode of explanation in philosophy of science
  1. Tez No: 915541
  2. Yazar: ECE ACIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TOPDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklama, Tümevarım, Pekiştirme, Olasılık, Explanation, Induction, Confirmation, Probability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bilimsel bilginin doğasını ve elde edilme yöntemini bilim felsefesi bağlamında irdelemeyi amaçlayan araştırmamız açısından, öncelikle belirtilmesi gereken husus, bilimin özü itibariyle tümevarıma dayalı akıl yürütmeyle elde edilen önermelerden oluştuğudur. Tekil durumlardan hareketle tümel yargılara varma şeklinde gerçekleşen bir akıl yürütme biçimi olan tümevarımda, öncüller varılan sonuç önermesini zorunlu olarak içermez; aksine şimdiye dek olan gözlemlerden çıkarılan sonuçtan hareketle, ileride oluşacak durumların da benzer olacağı varsayılır. Zorunluluk taşımadığından ve basit ifadesiyle sayıştan veya saymaktan oluştuğundan dolayı, tümevarımla elde edilen bilgiler açık uçludur ve böyle olmasından kaynaklanan güvenilirlik sorunları taşımaktadır. Felsefe tarihinde hem bu sorunlara ilişkin geliştirilen ciddi endişeler hem de insan doğasından kaynaklanan kesinlik arayışı ve güvenilirlik beklentisi tümevarım akıl yürütme üzerine ciddi bir tartışma geleneğinin doğmasına yol açmıştır. Diğer taraftan ulaşılan sonucun doğruluğunu kesin ve güvenilir kılamayan çıkarımlardan oluşan bu akıl yürütme biçiminin bilimde beklendiği şekilde yeni ve güvenilir bilgi edinmenin tek yolu olduğu ise değişmez bir hakikattir. Ortaya çıkan bu ikilem, ister istemez tümevarım akıl yürütmeye dayanan bilimsel açıklamanın yetersizliklerinin giderilmesine yönelik çeşitli ek varsayımların geliştirilmesine yol açmıştır. İşte söz konusu araştırmamız, bu çözüm denemelerinden birini oluşturan pekiştirme ve olasılık önerilerinin beklentileri karşılayıp karşılayamadığını analitik olarak sorgulamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Pekiştirme ve olasılık, Analitik Felsefe geleneğinin önde gelen temsilcilerinden Rudolf Carnap tarafından tümevarıma ilişkin olarak yukarıda sıralanan sakıncaların giderilmesine yönelik olarak önerilmiştir. Söz konusu çözüm, kesin olarak doğrulanamayan ancak bütünüyle bilimsel araştırma izlencesiyle varılmış açıklamaların olgusal olarak yadsınmadığı, yani pekiştirildiği sürece belirli olasılık değerlerine sahip doğru tümceler olarak kabul edilebileceğini önermektedir. Araştırmamızda aynı zamanda çağdaş bilim felsefesi düşünürlerinin çalışmalarında bu iki kavramın ne ölçüde yer bulduğuna yönelik analizlere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of our research, which aims to examine the nature of scientific knowledge and the method of its attainment in the context of the philosophy of science, the first point to be noted is that science is essentially composed of propositions obtained through inductive reasoning. In induction, which is a form of reasoning that is based on arriving at universal judgments from singular situations, the premises do not necessarily include the concluding proposition; on the contrary, it is assumed that future situations will be similar based on the conclusion drawn from the observations made so far. Since it does not involve necessity and consists simply of counting or counting, the knowledge obtained by induction is open-ended and bears reliability problems arising from this fact. In the history of philosophy, both serious concerns about these problems and the quest for certainty and the expectation of reliability arising from human nature have led to the emergence of a serious tradition of debate on inductive reasoning. On the other hand, it is an immutable truth that this form of reasoning, which consists of inferences that cannot make the accuracy of the conclusion reached precise and reliable, is the only way to obtain new and reliable knowledge as expected in science. This dilemma has inevitably led to the development of various additional assumptions to overcome the inadequacies of the scientific explanation based on inductive reasoning. This research was conducted to analytically question whether the confirmation and probability proposals, which constitute one of these solution attempts, meet the expectations. Confirmation and probability were proposed by Rudolf Carnap, one of the leading representatives of the Analytic Philosophy tradition, to overcome the above-mentioned drawbacks of induction. This solution suggests that explanations that cannot be verified with certainty but are arrived at entirely through scientific research can be accepted as true statements with certain probability values if they are not factually denied, that is, if they are confirmed. Our research also includes an analysis of the extent to which these two concepts are found in the works of contemporary philosophers of philosophy of science.