Enhancing customer loyalty through collaborative co-creation of CSR initiatives evidence from Pakistan's engineering industries
İş birliğine dayalı kurumsal sosyal sorumluluk girişimleri ile müşteri bağlılığının artırılması: Pakistan mühendislik endüstrilerinden kanıtlar
  1. Tez No: 915590
  2. Yazar: ALİ RAZA KHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBAY BURÇİN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), Müşteri Sadakati, İş Birlikleri, Mühendislik Endüstrisi, Pakistan, Corporate Social Responsibility, Co-Creation, Customer Loyalty, Engineering Companies of Pakistan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Pakistan mühendislik endüstrisinde kurumsal sosyal sorumluluk girişimlerinin müşteri sadakati üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Küresel pazarın dinamik ve rekabetçi olmasından dolayı Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve İş Birliklerinin müşteri sadakatinin geliştirilmesinde oynadığı rol çalışma konusu olarak seçilmiştir. Bu, sektördeki işletmelerin sürdürülebilirliği ve büyümesi için çok önemlidir. Bu çalışma, çeşitli mühendislik firmalarında çalışan 318 katılımcıdan toplanan verileri nicel olarak incelemek için yapısal eşitlik modellemesini kullanmaktadır. Bu yaklaşım, varsayılan ilişkilerin analizini kolaylaştırmaktadır. Bunlardan bazıları kurumsal sosyal sorumluluğun iş birlikleri üzerindeki etkilerini (H1), iş birliklerinin tüketici sadakati üzerindeki etkisini (H2) ve KSS'nin tüketici sadakati üzerindeki doğrudan etkisini içermektedir (H3). Araştırmanın bulgularına göre iş birlikleri tüketici sadakatini güçlendirmektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları ile iş birlikleri önemli ölçüde geliştirilmekte ve bu faaliyetler tüketici bağlılığını güçlendirmektedir. Çalışma sonuçları, kurumsal sosyal sorumluluğun müşterilerin sadakati üzerinde doğrudan etkisi olduğuna işaret etmektedir. Bu dikkate alındığında, müşterilerle uzun vadeli ilişkiler geliştirmek için kurumsal sosyal sorumluluğu temel iş stratejisine entegre etmenin önemli olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, kurumsal sosyal sorumluluk ve iş birlikleri arasındaki sinerjik uygulamaların, mühendislik endüstrisinde rekabet avantajı ve müşteriyi elde tutma konusunda nasıl bir kaldıraç görevi görebileceğine dair teorik bilgiye katkıda bulunarak, mühendislik alanına da katkı sağlamaktadır. Çalışma özellikle bu faaliyetlerde kullanılabilecek yöntemlerin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Ek olarak, tüketici sadakatini artırmak amacıyla kurumsal sosyal sorumluluk ve iş birlikleri çabalarının stratejik uyumuna vurgu yaparak şirket yöneticilerine eyleme dönüştürülebilir bilgiler sağlamaktadır. Bu bilgiler özellikle endüstriyel büyümenin ve etik iş uygulamalarının giderek daha fazla iç içe geçtiği Pakistan gibi gelişmekte olan pazarlar için geçerlidir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores how corporate social responsibility impacts co-creation and customer loyalty in the Pakistani engineering industry. Because of this, and due to the global market being dynamic and competitive, the role that Corporate Social Responsibility and Co-creation play in the development of customer loyalty that is why I have been chosen as a subject for my study. Which is pivotal for the sustainability and growth of businesses in this sector. This study quantitatively uses structural equation modeling to examine the data gathered from 318 participants employed by working for a variety of engineering firms. This approach facilitated the analysis of hypothesized relationships, some of these include the effects that corporate social responsibility has on co-creation (H1), the influence that co-creation has on consumer loyalty (H2), and the direct effect that CSR has on customer loyalty (H3). Co-creation activities, in turn, strengthen consumer loyalty, according to the findings of the study. Co-creation efforts are significantly improved by corporate social responsibility initiatives, and these activities, in turn, strengthen consumer loyalty. The results of the research point to the fact that corporate social responsibility has a direct influence on the loyalty of customers. Taking this into consideration, it is clear that integrating corporate social responsibility into key business strategy is essential to develop long- term connections with customers. By contributing to the theoretical knowledge of how synergistic practices between corporate social responsibility and co-creation could serve as levers for competitive advantage and customer retention in the engineering industry, this study contributes to the field of engineering. In particular, the research contributes to shedding insight on the methods that may be utilized by these activities. Additionally, it provides managers and business executives with actionable information, putting an emphasis on the strategic alignment of corporate social responsibility and co-creation efforts in order to improve consumer engagement and loyalty. These insights are particularly relevant for emerging markets like Pakistan, where industrial growth and ethical business practices are increasingly intertwined.