Corporate social responsibility (CSR) and its impact on customer loyalty: A case study of Zain Iraq from a post-conflict country point of view
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) ve müşteri sadakati üzerindeki etkisi: Çatışma sonrası ülke açısından Zaın Irak'a ilişkin bir örnek çalışma
- Tez No: 877314
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR), Müşteri Sadakati (CL), Irak Telekomünikasyon, Çatışma Sonrası Ortam
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez, Zain Iraq'ın çatışma sonrası Irak'taki girişimlerine odaklanarak telekomünikasyon sektöründe Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) ve Müşteri Sadakati (MLS) arasındaki incelikli ilişkiyi araştırmaktadır. KSS ve CL üzerine artan literatüre rağmen, çatışma sonrası ortam bağlamında tek bir şirketin dinamiklerini inceleyen çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma, Zain Irak'ın müşterileri arasında bir anket yaparak, şirketin KSS girişimlerinin müşteri sadakati üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bir ana hipotez ve beş değişken etrafında yapılandırılan anket, müşterilerin Zain Iraq'ın sosyal hizmetlerine ilişkin algılarını anlamayı amaçlamaktadır. Beklenen bulguların üç potansiyel sonuca katkıda bulunması beklenmektedir: KSS'nin müşteri sadakati üzerindeki olumlu etkisinin gösterilmesi, KSS girişimlerine yönelik ilgisizliğin belirtilmesi veya müşteri sadakatini azaltabilecek potansiyel unsurların ortaya çıkarılması. Bu bilgiler, Zain Iraq ve benzer çatışma sonrası ortamlarda faaliyet gösteren diğer telekomünikasyon şirketleri için özellikle önemlidir ve KSS stratejilerine rehberlik ederek müşteri memnuniyetini ve sadakatini artıracaktır. Çatışma sonrası bir ülkede tek bir şirkete odaklanan bu araştırma, mevcut literatürdeki bir boşluğu doldurmayı ve kırılgan ortamlarda müşteri sadakatini şekillendirmede KSS'nin rolüne ilişkin değerli içgörüler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the nuanced relationship between Corporate Social Responsibility (CSR) and Customer Loyalty (CL) within the telecommunications sector, focusing on Zain Iraq's initiatives in post-conflict Iraq. Despite the growing body of literature on CSR and CL, few studies delve into the dynamics of a single company within the context of a post-conflict environment. This study aims to assess the impact of Zain Iraq's CSR initiatives on customer loyalty by surveying its customers. The survey, structured around one main hypothesis and five variables, seeks to understand customers' perceptions of Zain Iraq's social services. Anticipated findings are expected to contribute to three potential outcomes: demonstrating the positive impact of CSR on customer loyalty, indicating indifference towards CSR initiatives, or revealing potential detractors from customer loyalty. These insights are particularly significant for Zain Iraq and other telecommunications companies operating in similar post-conflict environments, guiding their CSR strategies and enhancing customer satisfaction and loyalty. Through its unique focus on a single company within a post-conflict country, this research aims to fill a gap in the existing literature and offer valuable insights into the role of CSR in shaping customer loyalty in fragile environments.