Gebelikte beden imajının annelik rolü kabulüne etkisi
The effect of body image on maternal role acceptance during pregnancy
  1. Tez No: 915613
  2. Yazar: AYŞENUR BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik rolü, beden imajı, ebe, gebe, Body image, maternal role, midwife, pregnant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışma, gebelikte beden imajının annelik rolüne kabulüne etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Araştırma Nisan 2024-Ekim 2024 tarihleri arasında Çorum İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı il merkezindeki Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 350 gebe ile yürütülmüştür. Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, Gebelikte Beden İmajı Ölçeği ve Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeğinin Annelik Rolünün Kabulü Alt Ölçeği ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzdelik, ortalama, t testi, varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelikte Beden İmajı Ölçeği toplam puanı 96.81±19,10 ve Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeğinin Annelik Rolünün Kabulü Alt Boyutu toplam puanı 25.04±6,64 olarak bulunmuştur. Gebelikte Beden İmajı Ölçeği toplam puanı ile Annelik Rolünün Kabulü Ölçeği puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Gebelikte beden imajı ölçeği toplam puanı artıkça annelik rolünün kabulü ölçeği puanı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to evaluate the effect of body image on acceptance of maternal role in pregnancy. Material and Method: The research was planned as a descriptive type. The research was conducted with 350 pregnant women who applied to Çorum Hitit University Erol Olçok Training and Research Hospital in the city center affiliated with Çorum Provincial Health Directorate between April 2024 and October 2024. Research data were collected through face-to-face interviews with Personal Information Form, Body Image Scale in Pregnancy and Prenatal Self-Assessment Scale's Acceptance of Maternal Role Subscale. Number, percentage, mean, t test, variance analysis and Pearson correlation analysis were used in the evaluation of the data. Results: The total score of Body Understanding Measure for Pregnancy Scale was found to be 96.81±19.10. The pregnant women scored 16.67±5.39 on the Preoccupation with Physical Appearance sub-dimension, 21.16±7.09 on the Dissatisfaction with Power-Related Aspects of the Person's Body sub-dimension, 8.63±3.27 on the Dissatisfaction with Skin Color sub-dimension, 14.9±3.8 on the Sexual Attractiveness sub-dimension, 9.90±4.24 on the Prioritization of Appearance over Function sub-dimension, 6.83±2.13 on the Behavioral Avoidance Related to Appearance sub-dimension, and 18.75±6.09 on the Dissatisfaction with Body Parts sub-dimension. The total score of the Maternal Role Acceptance Scale of the pregnant women was found to be 25.04±6.64. A statistically significant negative and low-level relationship was determined between the total score of the Body Image Scale in Pregnancy and the score of the Maternal Role Acceptance Scale. Conclusion: As the total score of the body image scale during pregnancy increases, the score of the acceptance of the maternal role scale decreases.