Investigation of the effects of the antipsychotic drug chlorpromazine on nitric oxide synthesis activity in the T98-G human glioblastoma cell line as a potential anticancer mechanism of action
Antipsikotik ilaç klorpromazinin potansiyel antikanser etki mekanizması olarak nitrik oksit sentaz aktivitesi üzerindeki etkilerinin T98-G insan glioblastom hücre hattında araştırılması
  1. Tez No: 915651
  2. Yazar: JANSET MEHLİKA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ADALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Genetik, Biochemistry, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Klorpromazin, Glioblastom, Nitrik Oksit Sentaz, Nitrik Oksit, Chlorpromazine, Glioblastoma, Nitric Oxide Synthase, Nitric Oxide
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Klorpromazin, şizofreni ve diğer çeşitli psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılan ve anti-kanser özellikleriyle dikkat çeken bir antipsikotik ilaçtır. Araştırmalar, bu ilacın farklı kanser türleri üzerinde çeşitli mekanizmalarla olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Glioblastom Multiforme, günümüzde tedavisi olmayan en yaygın merkezi sinir sistemi primer tümörüdür. Hastalık sürecinde kullanılan tedavi yöntemleri, tümörün yüksek heterojenliği sonucunda oluşan plastisite nedeniyle yeterince etkili değildir. Bu nedenle, Glioblastom Multiforme tedavisinde erken müdahale ve hastaların yaşam beklentisini artırmak için klinik aşamalardan geçmiş ilaçların yeniden kullanılması önemlidir. Çalışmalar, Glioblastom Multiforme'de nitrik oksit sentaz enzimlerinin ve buna bağlı olarak nitrik oksit seviyelerinin arttığını göstermektedir. Bu artış, genellikle hastalığın prognozunun kötüleşmesine ve hasta sağkalım süresinin azalmasına neden olur. Klorpromazin'in Glioblastom Multiforme'de hedeflenebilecek nitrik oksit seviyeleri ve nitrik oksit sentaz ekspresyonu üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu tezin amacı, Klorpromazin'in T98-G insan glioblastom hücre hattında nitrik oksit sentaz ekspresyonunu ve nitrik oksit seviyelerini nasıl etkilediğini gözlemlemektir. Bu amaçla, Klorpromazin'in T98-G hücre proliferasyonu üzerindeki etkisi ve %50 hücre büyümesini inhibe eden ilaç konsantrasyonu (IC50), Resazurin Tesi ile belirlenmiştir. Klorpromazin'in nitrik oksit sentaz enzimlerinin (iNOS ve nNOS) protein ekspresyon seviyeleri üzerindeki etkileri Western Blotting ile incelenmiştir. Klorpromazinin iNOS ve nNOS gen ekspresyon düzeyleri üzerindeki etkileri Kantitatif Gerçek Zamanlı PCR ile değerlendirilmiştir ve T98-G hücre hattındaki nitrik oksit düzeyleri NO Testi ile araştırılmıştır. Klorpromazin muamelesinin ardından iNOS ve nNOS düzeylerinde hem protein hem de gen ekspresyon düzeylerinde artış olduğu ancak bu artışın anlamlı olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chlorpromazine is an antipsychotic drug that is used in the treatment of schizophrenia and other various psychiatric disorders and draws attention with its anti-cancer properties. Studies have shown that this drug has an anti-cancer effect on different types of cancer through different mechanisms. Glioblastoma Multiforme is the most common central nervous system primary tumor that has currently no cure. The methods used for treatment in the disease process are not effective enough due to the plasticity caused by the high heterogeneity of the tumor. It is common and important to repurpose the drugs that have passed clinical stages for the treatment of cancers including Glioblastoma Multiforme for early intervention and increasing the life expectancy of patients. Studies show that nitric oxide synthase enzymes and, accordingly, nitric oxide levels are increased in Glioblastoma Multiforme. This increase often causes worse prognosis of the disease and a decrease in patient survival time. However, the effects of Chlorpromazine on nitric oxide levels and nitric oxide synthase expression, which have the potential to be targeted in Glioblastoma Multiforme, are not yet fully known. The aim of this thesis is to investigate how Chlorpromazine affects nitric oxide synthase expression and nitric oxide levels in the T98-G human glioblastoma cell line. For this purpose, the effect of chlorpromazine on T98-G cell proliferation and the drug concentration that inhibits 50% cell growth (IC50) was determined with the Resazurin Assay. Then, the effects of Chlorpromazine on the protein expression levels of nitric oxide synthase enzymes (iNOS and nNOS) were determined by Western Blotting. Chlorpromazine's impacts on the gene expression levels of iNOS and nNOS were assessed by Quantitative Real-Time PCR, and the nitric oxide levels in the T98-G cell line was investigated by NO Assay. It was found that even though iNOS and nNOS levels increased at both protein and gene expression levels after CPZ treatment, the increase was not significant.