Öğretmenlerin eğitime inanmaları ile mesleğe adanmışlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between teachers' belief in education and their level of dedication to the profession
  1. Tez No: 915868
  2. Yazar: ÖMER ARICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Eğitime İnanma, Öğretmenlik Mesleğine Adanma, Teacher, Belief in Education, Dedication to Teaching Profession
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin eğitime inanma düzeyleri ile mesleğe adanmışlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında Kahramanmaraş merkezinde bulunan Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan 9746 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen 456 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretmenlerin eğitime inanma düzeylerine ilişkin verileri toplamak amacıyla Akın ve Yıldırım (2015) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Eğitime İnanma Düzeyleri Ölçeği (ÖEİDÖ)”,öğretmenlerin mesleğe adanmışlık düzeylerine ilişkin verileri toplamak için Kozikoğlu ve Senemoğlu (2018) tarafından geliştirilen“Öğretmenlik Mesleğine Adanmışlık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre öğretmenlerin eğitime inanmaları bireysel faklılıklar boyutunda en düşük, üst öğrenime hazırlık boyutunda en yüksek düzeydedir. Eğitime inanma algıları ise düşük düzeyde tespit edilmiştir. Öğretmenlerin mesleğe adanmışlık düzeyleri mesleğe bağlılık boyutunda en düşük, öğrencilere adanma boyutunda en yüksek düzeydedir. Mesleğe adanmışlık algıları ise yüksek düzeyde tespit edilmiştir. Öğretmenlerin eğitime inanma düzeyleri cinsiyet, yaş, branş, eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermezken; okul türü değişkenine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin mesleğe adanma düzeyleri cinsiyet, eğitim durumu , branş ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermezken; yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin eğitime inanma düzeylerinin üst öğrenime hazırlık alt boyutuyla mesleğe adanmışlık düzeylerinin mesleğe bağlılık, öğrencilere adanma, özverili çalışma alt boyutları ve mesleğe adanma toplam arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin eğitime inanma düzeylerinin toplumsallaştırma, bireysel farklılıklar ve çok yönlü gelişim alt boyutlarıyla mesleğe adanmışlık düzeylerinin mesleğe bağlılık, öğrencilere adanma, özverili çalışma alt boyutları ve mesleğe adanma toplam arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonucuna göre ise öğretmenlerin eğitime inanmaları mesleğe adanmışlık düzeylerini anlamlı bir şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between teachers' levels of belief in education and their levels of commitment to the profession. Relational survey model was used in the research. The population of the study consists of 9746 teachers working in kindergarten, primary school, secondary school and high school levels in Onikişubat and Dulkadiroğlu districts in the centre of Kahramanmaraş in the 2023-2024 academic year. The sample of the study consists of 456 teachers determined by stratified sampling method. In the study, 'Teachers' Level of Belief in Education Scale (ÖEİDÖ)' developed by Akın and Yıldırım (2015) was used to collect data on teachers' level of belief in education, and 'Dedication to Teaching Profession Scale' developed by Kozikoğlu and Senemoğlu (2018) was used to collect data on teachers' level of dedication to the profession. According to the results of the study, teachers' belief in education is at the lowest level in the dimension of individual differences and at the highest level in the dimension of preparation for higher education. Their perception of belief in education was found to be at a low level. Teachers' level of commitment to the profession is at the lowest level in the dimension of commitment to the profession and at the highest level in the dimension of commitment to students. Their perceptions of commitment to the profession were found to be at a high level. While teachers' levels of belief in education do not show significant difference according to gender, age, branch, educational status and professional seniority variables; it shows significant difference according to school type variable. Teachers' level of commitment to the profession does not show significant difference according to gender, educational status, branch and school type variables, while it shows significant difference according to age and professional seniority variables. It was found that there was a positive and moderately significant relationship between the sub-dimension of teachers' belief in education levels of preparation for higher education and the sub-dimensions of commitment to profession, dedication to students, selfless work and total dedication to profession. There was a positive and low level significant relationship between the socialisation, individual differences and multidimensional development sub-dimensions of teachers' level of belief in education and their level of dedication to profession, dedication to students, selfless work sub-dimensions and total level of dedication to profession. According to the results of regression analysis, teachers' belief in education significantly predicts their level of professional commitment.