Instagram, influencers and body image: A thematic analysis of Turkish women's experience
Instagram, fenomenler ve beden imajı: Türk kadınının deneyiminin tematik analizi
  1. Tez No: 915885
  2. Yazar: BAŞAK TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LİSA CHİARA FELLIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: beden algısı, Instagram, fenomenler, sosyal medya, tematik analiz, kültür, body image, Instagram, influencers, social media, thematic analysis, culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Università degli studi di Bergamo
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışma, Türk kadınlarının Instagram deneyimlerini, fenomenleri ve beden algılarıyla ilişkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Türk kültürü dikkate alınarak kadınların deneyimlerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Instagram'ı aktif olarak kullanan 19-31 yaş arası 10 Türk kadınla görüşme yapmak için nitel görüşme çalışması tasarımı benimsenmiştir. Bu hesapları analiz etmek için dönüşlü tematik analiz kullanılmıştır. Bulgular: İdeal vücut tipi, sosyal medyanın beden algısı üzerindeki etkisinin farkındalığı, farklı kültür ve ortamlardan farklı beklentiler ve mükemmel görünüm yanılsaması olmak üzere dört ana tema ortaya çıkmıştır. Tema ve alt temalarda Instagram'ın ve fenomenlerin Türk kadınının beden algısı üzerindeki olumsuz etkileri belirtilmiştir. Kadınların Instagram'da fenomenlerle karşılaştırmalar yaptığı ve mevcut vücut trendini idealleştirdiği, bunun da yüksek düzeyde kendi kendine tutarsızlık seviyelerine ve karşılaştırılan kişilere karşı kıskançlık duygularına yol açtığı görülmüştür. Türkiye'de farklı vücut idealleri bulunmuş oluo, Doğu ve Batı Türkiye arasındaki en büyük fark, Batı'da zayıf kadınların daha çok beğenildiğini, Doğu'da ise daha fazla kilolu ve kaslı kadınların daha çok beğenildiğini ortaya koymaktadır. Sonuç: Mevcut araştırmanın bulguları dikkate alındığında, gelecekteki araştırmalar Instagram'ın ve fenomenlerin kültürel bakış açısı da dahil olmak üzere çeşitli demografik gruplar üzerindeki etkisini araştırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to explore Turkish women's experience with Instagram, influencers, and their relation to their body image. This study aims to explore women's experiences with the consideration of Turkish culture. Method: A qualitative interview study design was adopted to interview 10 Turkish women aged 19-31 who actively use Instagram. Reflexive thematic analysis was used to analyse these accounts. Findings: Four master themes emerged which are ideal body type, awareness of the effect of social media on body image, different expectations from different cultures and environments, and the perfect illusion of appearance. Themes and sub-themes indicated Instagram and the influencers' negative effects on Turkish women's body image. Women were found to engage in comparisons with the influencers and idealize the current body trend on Instagram, resulting in high self-discrepancy levels and feelings of envy toward the compared subjects. Different body ideals were found within Turkey, a great difference between the Eastern and Western Turkey indicated thinner women were more admired in the West while more overweight and muscular women were more appreciated in the East. Conclusion: With the consideration of the current research's findings, future research can delve into the effect of Instagram and influencers on diverse demographic groups including the cultural point of view.