Sıçanda estrus siklusuna bağlı sistemik ve renal değişikliklerin in vivo incelenmesi
In vivo investigation of systemic and renal changes during rats estrous sycle
- Tez No: 91589
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY UZUNER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoloji, Physiology
 - Anahtar Kelimeler: sıçan, estrus siklusu, kalp, böbrek, estrojen, progesteron. ııı, rat, estrous cycle, heart, kidney, estrogen, progesterone IV tc tteiKöteiM maw
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Ovaryal hormonların üreme sistemi dışında, kardiyovasküler ve renal sistem üzerine de etkisi olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Fakat bu çalışmaların çoğu farmakolojik dozlarda ekzojen steroid hormonlarla yapılmıştır ve renal etkileri açık değildir. Çalışmamızda sıçan estrus siki usu fazlan arasında endojen steroid hormon değişikliklerinin kardiyovasküler ve renal sistem üzerine olan etkilerini araştırdık. Çalışmada 24 adet 220-240 gr ağırlığında yetişkin dişi Sprague-Dawley cinsi sıçanlar kullanıldı. Vaginal smear yöntemi ile sıçan estrus siklusunun proestrus, estrus, metestrus ve diestrus fazlan belirlendi. Sıçanlar 50 mg/kg tiopental-sodyum ve 25 mg/kg ketamin ile anestezi edildi ve deney boyunca vücut ışılan 37±0.5 °C de muhafaza edildi. Sol femoral arter; kan alımı ve kan basıncı takibi için, sol femoral ven; sıvı infüzyonu için ve idrar kesesi; zamanlı idrar toplamalan için kateterize edildi. Kardiyovasküler parametreler eş zamanlı olarak bilgisayarlı veri analiz sisteminden ve glomerüler filtrasyon hızı (GFR) ise kreatinin klirens değerlerinden hesaplandı. Deney sonuçlarımıza göre, sıçanlarda estrus siklusu boyunca oluşan değişken hormonal ortamın sıçan sistemik dolaşımında anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı, fakat proestrus fazında daha çok ve estrus fazında daha az olmak üzere diğer fazlara göre önemli derecede GFR değerlerinde azalmaya yol açtıklan görülmüştür. Bu durum fazlardaki hormonal değişikliklerin intrarenal mekanizmaları etkilediği ve daha ileri araştırmalarla mekanizmasının aydınlatılmasının büyük klinik önemi olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY There are some reports indicating that ovarian hormones affect not only reproductive system but also cardio-renal system. Hovewer, over doses of exogen steroids have used in most studies and renal effects of them have not been clarified yet. In the present study, we aimed to evaluate the effects of endogen steroid hormonal changes on cardio-renal functions during four phases of estrous cycle of the rat. Twenty-four adult female Sprague-Dawley rats (220-240 g) were anesthetized with thiopental-sodium (50 mg/kg) and ketamine (25 mg/kg) and maintained at 37±0.5 °c throughout the experiment. Proestrus, Estrus, Metestrus and Diestrus phases were determined by using vaginal-smear technique. The left femoral vein, artery and bladder were cannulated for infusion, blood pressure measurement and urine collection, respectively. Cardiovascular parameters were collected via a computerized data acquisition system and glomerular filtration rate (GFR) was calculated from creatinine clerance values. In the present study, heart rate, mean arterial blood pressure (MAP), sistolic, diastolic blood pressures and urine output values were not statistically different among the four phases of the rat estrous cycle. Hovewer, GFR decreases were important in the proestrus and estrus, and the lowest GFR value was observed in the proestrus. In conclusion, changing the hormonal environment during proestrus and estrus phases of the rat decreases GFR without affecting cardio- vascular parameters examined. Further studies are on going to understand the mechanisms of renal effects of ovarian hormones.