Diyabetik sıçanlarda uPAR ve vitronektin moleküllerinin endometriyumdaki dağılımlarının incelenmesi
Investigation of uPAR and vitronectin moleculs in endometrium of diabetic rats
  1. Tez No: 359746
  2. Yazar: PINAR AKOKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR UĞUR ERGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, pröstrus, östrus, uPAR, vitronektin, Diabetes, proeustrus, eustrus, vitronectin, uPAR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan sıçanlarda, implantasyon öncesi proöstrus ve östrus dönemlerinde uterus dokusunda uPAR ile vitronektin moleküllerinin uterus lümen epiteli, bez epiteli ve stromadaki dağılımlarını immunhistokimyasal olarak incelemeyi amaçladık. Ayrıca, diyabette implantasyon öncesi süreçte uterusta meydana gelen histomorfolojik değişiklikleri histokimyasal, ultrastrüktürel yöntemlerle araştırdık. Yöntem: Deneysel modelimizde 28 adet Wistar suşu dişi sıçan kullanıldı. Denekler 4 gruba (n=7) ayrıldı. Deneklere vaginal smear yöntemi uygulanarak siklus tayini yapıldı ve uygun dönemdeki denekler seçilerek sakrifiye edildi. Grup 1 (kontrol grubu); hiç birşey uygulanmadan, siklusun proöstrus safhasında uterus doku örnekleri alınan grup. Grup 2 (kontrol grubu); hiç birşey uygulanmadan, siklusun östrus safhasında uterus doku örnekleri alınan grup. Grup 3 (diyabet grubu); deneklere intraperitonal olarak sodyum sitrat içinde çözünmüş STZ (45 mg/dl) uygulandıktan 8 hafta sonra proöstrus safhasında uterus doku örnekleri alınan grup. Grup 4 (diyabet grubu); deneklere intraperitonal olarak sodyum sitrat içinde çözünmüş STZ (45 mg/dl) uygulandıktan 8 hafta sonra östrus safhasında uterus doku örnekleri alınan grup. Tüm denekler 8 haftalık deney uygulanmasından sonra sakrifiye edildi. Histokimyasal incelemeler için hematoksilen ve eozin (H&E), masson trikrom ve periyodik asit schiff (PAS), immünohistokimyasal olarak da uPAR ve vitronektin antikorları ile boyamalar yapıldı, uterus ince yapısı ultrastrüktürel düzeyde incelendi. Bulgular: Yapılan histokimyasal ve ultrastrüktürel incelemelerde kontrol proöstrus ve östrus gruplarında normal uterus yapısında olduğu gözlendi. Diyabet proöstrus ve östrus gruplarında, uterus lümen çapında daralma, lümen epiteli hücrelerinin boylarında kısalma, bağ dokusunda artış ve ince yapı düzeyinde uterus lümenini döşeyen epitelde ve hücre bağlantılarında yapısal değişiklik bulundu. Yapılan immunohistokimyasal incelemeler sonucu, vitronektin molekülünün diyabet proöstrus grubunda, kontrol grubuna göre tutulumunun azaldığı, diyabet östrus grubunda, kontrol grubuna göre vitronektin molekülünün tutulumunun arttığı gözlenmiştir. uPAR molekülünün ise, diyabet proöstrus grubunda, kontrol grubuna göre tutulumunun arttığı, diyabet östrus grubunda, kontrol grubuna göre yine uPAR molekülünün tutulumunun arttığı gözlenmiştir. Sonuç: Elde ettğimiz verilere dayanarak diyabetin implantasyon öncesi süreçte uterus doku hasarı oluşturduğu ve implantasyon için gerekli olan vitronektin ve uPAR moleküllerinin, uterus dokusundaki dağılımlarını etkilediğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Summary: We aimed to investigate the expressions of the uPAR and vitronektin molecules immunhistochemically in STZ diabetic rats uterine tissues lumen of the epithelium, glandular epithelia and stroma before the proeustrus and eustrus preimplantation periods in this study. In addition, examine the histomorphologic changes that occurred before the implantation process in diabetic uterine by histochemical and ultrastructural techniques. Objective: 28 wistar female rats were used in this experiment. Animals were divided into 4 groups by using vaginal smear method and the rats which were in the convenient phase were sacrificed. Group 1 (control group): This group of which uterus tissue samples were taken in phase of proeustrus of cycle by applying nothing. Grup 2 (control group): This the group of which uterus tissue samples wer taken at phase of eustrus of cycle by doing nothing. Group 3(diabet group): This is the group of which uterus tissue samples were taken at the phase of proeustrus 8 weeks after applying STZ (dissolved in sodium sitrate) given intraperitoneally which. Group 4 (diabet group): This is the group which uterus tissue samples were taken at the eustrus phase 8 weeks after applying STZ (dissolved in sodium sitrate) which was given intrapritoneally. All rats were sacrifeced 8 weeks after applying the experiment. For the histochemical investigation, hematoxylin eozin (H&E), Masson Tricrom, periodic asit shiff (PAS), stainings were done with vitronectin and uPAR antibodies for immunohistochemical staining. Thin sections were taken for ultrastructural examination. Result: As a result of investigations, immunohistochemical distribution of vitronectin molecules in diabet proeustrus group reduced when comparison to control group. In diabet proeustrus group immunpositive vitronectin molecules increased in comparison with control group. As for uPAR molecules in diabet proeustrus group, immunpositivity increased when compared to control group, in diabet eustrus group increase of uPAR immunpositivity seen in comparison with control group. Conclusion: Depending on the daha we obtained; we observed that diabet causes uterus tissue damage in the period of preimplantation and molecules of vitronectin and uPAR were necessary for implantation in uterus tissue.