Yaşlı bireylerde tükenmişlik düzeyinin yaşam kalitesi ile ilişkisi
The relationship of burnt level and quality of life in oldindividuals
  1. Tez No: 915925
  2. Yazar: BÜŞRA ARKALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİNGÜL SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlı Bireyler, Tükenmişlik, Yaşam Kalitesi, Elderly, Elderly Individuals, Burnout, Quality of Life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yaşlı nüfusun ülkemizde artmasıyla beraber yaşlılık dönemine ait fizyolojik ve psikolojik değişimler daha fazla araştırılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı 65 yaş ve üzeri yaşlı bireylerde tükenmişlik düzeyleri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırma nicel araştırma desenleri içerisinde yer alan ilişkisel tarama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi, Balıkesir ilinde yaşayan 65 yaş ve üstü 385 bireylerden oluşmaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Tükenmişlik Ölçeği Kısa Versiyonu (TÖ-KF) ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Yaşlı Modülü Türkçe Sürümü (WHOQOL-OLD) kullanılmıştır. Yaşlı bireylerde Tükenmişlik Ölçeği puanı ile yaşam kalitesi arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Aynı zamanda Tükenmişlik Ölçeği puanı ile yaşam kalitesi alt boyutları arasında da anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç olarak yaşlı bireylerde tükenmişlik düzeyi arttıkça yaşam kalitesi düzeyleri azalmaktadır. İlgili konunun daha büyük örneklem grupları ile çalışılması araştırmacılara önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increase in the elderly population in our country, physiological and psychological changes in the old age have been investigated more. The aim of this study is to determine the relationship between burnout levels and quality of life in elderly individuals aged 65 and over. The research was carried out with the relational scanning method, which is among the quantitative research designs. The sample of the study consists of 385 individuals aged 65 and over living in Balıkesir. For this purpose, Demographic Information Form, Short Version of Burnout Inventory (TF-SF) and World Health Organization Quality of Life Scale Elderly Module Turkish Version (WHOQOL-OLD) were used as data collection tools. A significant difference was found between the Burnout Scale score and the quality of life in elderly individuals. There was also a significant difference between the Burnout Scale score and the quality of life sub-dimensions. As a result, as the level of burnout increases in elderly individuals, their quality of life decreases. It is recommended for researchers to study the related subject with larger sample groups.