Üniversite öğrencilerinde sosyal medya kullanımının sosyal görünüş kaygısı ve beden algısı ile ilişkisi: Narsisizmin aracı rolü
Relation of social media use in university students with social appearance anxiety, body perception: The i̇ntermediary role of narcissism
  1. Tez No: 915970
  2. Yazar: EMRE YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Görünüş, Beden Algısı, Narsisizm, Social Media, Social Appearance, Body Perception, Narcissism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Üniversite gençliği, genç yetişkinlik döneminin bir aşamasıdır ve fiziksel görünüm, üniversite öğrencileri için oldukça önemli bir konudur. İnsan hayatının merkez noktası haline gelmiş olan iletişim araçları, medya, sosyal medya ve ilgili reklamlar, süreli yayınlar ve programlarla insanlara belirli bir güzellik algısı aşılanmaktadır. Bu durum kişilerin kimliğini, duygularını ve düşüncelerini etkileyebilmektedir. Bu kapsamda üniversite öğrencilerinde sosyal medya kullanımının sosyal görünüş kaygısı, beden algısı ile ilişkisi üzerinde narsisizmin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Evreni, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inde okuyan üniversite öğrecilerinden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise 2021-2022 yılında rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 18 yaş ve üzeri 559 katılımcıdan oluşturulmuştur. Katılımcıların kişisel bilgilerini öğrenmek amacıyla Bilgilendirme Formu, Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Vücut Algısı Ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanteri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda sanal tolerans ile sanal iletişim düzeyleri arasında güçlü düzeyde; sosyal medya bağımlılığı düzeyleri arasında çok güçlü düzeyde; sosyal görünüş kaygısı düzeyleri arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı ilişkilerin olduğu bulunmuştur. Bireylerde sanal tolerans düzeyleri arttıkça sanal iletişim, sosyal medya bağımlılığı ve sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin de arttığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçların yanı sıra sosyal medya kullanımı, sosyal görünüş ve beden algısı ve narsisizm arasındaki ilişkiye yönelik az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle yetişkinlerin sosyal medya kullanımının sosyal görünüş kaygısı, beden algısı ve narsisizm düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik daha geniş örneklemli çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
University youth is a stage of the young adulthood and the physical appearance is a very important issue for university students. Communication tools, media, social media and related advertisements, periodical broadcasts and programs, which have become the center point of human life, are overcome by a certain perception of beauty. This may affect the identity, feelings and thoughts of people. In this context, it is aimed to examine the role of narcissism on the relationship between social appearance anxiety, body perception of social media in university students. The research universe was composed of university students studying in the Turkish Republic of Northern Cyprus. Relational screening model was used in the research. The sample of the study was composed of 559 participants in 2021-2022 by random sampling method. In order to learn the personal information of the participants, the information form, sociodemographic information form, social media addiction scale, social appearance anxiety scale, body perception scale and narcissistic personality inventory were used as a tool of data collection. In the finding of the research, a strong level between virtual tolerance and virtual communication levels; Among the levels of social media addiction; Social appearance anxiety levels were found to have weak positive and significant relationships. Virtual communication, social media addiction and social appearance anxiety levels have increased as virtual tolerance levels increased in individuals. In addition to the results obtained, there are few studies on the relationship between the use of social media, social appearance and body perception and narcissism. For this reason, it can be recommended to carry out wider sample studies to determine the relationship between social appearance, body perception and narcissism levels of social media use.