Üniversite öğrencilerinde sosyal medya kullanımının sosyal görünüş kaygısı ve benlik saygısı ile ilişkisi
The correlation with social appearance anxiety and self-esteem of social media use in university students
- Tez No: 631573
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YASEMİN KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Benlik Saygısı, Social Media Use, Social Appereance Anxiety, Self Esteem
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırma, üniversite öğrencilerinde sosyal medya kullanımının sosyal görünüş kaygısı ve benlik saygısı ile ilişkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı araştırma tipinde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Ocak-Şubat 2021 tarihleri arasında İstanbul ilinde özel bir vakıf üniversitesinin öğrencileri oluşturdu (N=12184). Örneklemini ise bu öğrencilerinden olasılıksız örnekleme yöntemi ile seçilen öğrenciler oluşturdu (n= 581). Verileri toplamak için katılımcıların bireysel özelliklerini içeren anket formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği kullanıldı. Elde edilen veriler SPSS 20 programı kullanılarak analiz edildi. Analizler sonucunda, sosyal medya bağımlığın öğrencilerin sosyal görünüş kaygısı üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisi olduğu, ayrıca sosyal medya bağımlılığı ile benlik saygısı arasında çok zayıf düzeyde negatif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşıldı. İlave olarak, demografik değişkenlere göre yapılan analizler sonucunda, sosyal medya bağımlılığı ile sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin kadın ve 18-22 yaş grubundaki öğrencilerde yüksek olduğu, ayrıca sosyal medyayı daha uzun süre kullanan öğrencilerin hem sosyal medya bağımlılık hem de sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuç olarak, benlik saygısı düzeyinin sosyal medya kullanma süresine bağlı olarak azaldığı saptandı. Araştırma bulgularının üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığının getirmiş olduğu olumsuz etkileri önlemeye yönelik uygulamalar konusunda yol gösterici olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in the descriptive and relationship-seeking type of research to determine the relevance of social media use in university students with regard to social appearance and self-esteem. Students of a private foundation university formed the universe of research between January and February 2021 in Istanbul (N=12184). The sample was created by students who were chosen by the unlikely sampling method from these students (n=581). The questionnaire, Social Media Dependency Scale, Rosenberg Self-respect Scale and Social Appearance anxiety Scale, which included individual characteristics of participants, was used to collect the data. The data obtained was analyzed using the SPSS 20 program. The data obtained was analyzed using the SPSS 20 program. According to the results, we found that social media addiction has a significant effect on social appearance anxiety, and there is also a very weak relationship between social media addiction and self-esteem of university students. In addition, among the analysis made according to demographic variables, we found that the levels of social media addiction and social appearance anxiety were higher among women and students in the 18-22 age group. Additionally, we found that social media addiction and social anxiety levels are higher for students using social media longer. Finally, we found that students' self-esteem level decreases depending on the duration of social media use. We argue that these results might play an important role in guiding the measures need to be taken in order to prevent the negative affects of social medie addiction among university students.