Pandemi sürecini ev ortamında geçiren yaşlılarda kaygı ve yalnızlık ile depresyon arasındaki ilişki
The relationship between anxiety and loneliness and depression in the elderly people who passed the pandemic process at home
- Tez No: 916040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: koronavirüs, yaşlılık, kaygı, depresyon, yalnızlık, coronavirus, old age, anxiety, depression, loneliness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Baku State University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, pandemi sürecini ev ortamında geçiren yaşlılarda kaygı ve yalnızlık ile depresyon arasında ilişkinin belirlenmesi olarak belirlenmiş olup, araştırmanın alt amaçları kapsamında yaşlıların kaygı, yalnızlık ve depresyonun sosyo-demografik özelliklere göre nasıl değiştiği incelenmiştir. İlişkisel tarama modelinde yürütülen bu araştırmanın, evreni Yozgat ilinde yaşayan 65 yaş üstü bireylerden oluşmakta olup, evrenden amaçsal örneklem yöntemiyle belirlenen 454 yaşlı katılımcı ile görüşülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, sosyodemografik bilgi formunu, Geriatrik Depresyon Ölçeği Yaşlılarda Yalnızlık Ölçeği, Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu 'ndan oluşan anket formu kullanılmış ve anketler yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Araştırmada pandemi sürecini ev ortamında geçiren yaşlılarda kaygı ve yalnızlık ile depresyon düzeyleri arasında pozitif yönlü korelasyonların olduğu, koronavirüs kaygısı ve sosyal yalnızlığın depresyonu yordadığı belirlenmiştir. Araştırma bulgularının ışığında politika yapıcıların yaşlıların ruhsal sağlıklarını korumaya yönelik önlemler alması, psikologların yaşlı bireylere gereken psikolojik desteği vererek, psikolojik iyi oluş düzeylerini yükseltmek için online veya canlı terapi hizmetleri organize etmeleri, akademisyenlere koronavirüse yakalanmış ve yakalanmamış yaşlı bireylere uygulanarak bu durumun, koronavirüs anksiyetesi, geriatrik depresyon ve yalnızlık algısıyla anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını test eden çalışmalar yapılması yönünde öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was determined as the determination of the relationship between anxiety and loneliness and depression in the elderly who spent the pandemic process at home, and within the scope of the sub-objectives of the research, how the anxiety, loneliness and depression of the elderly changed according to their socio-demographic characteristics was examined. The population of this research, which was carried out in relational screening model, consists of individuals over 65 years old living in Yozgat, and 454 elderly participants, who were determined by the purposeful sampling method from the population, were interviewed. As a data collection tool in the research, a questionnaire consisting of a sociodemographic information form, Geriatric Depression Scale Elderly Loneliness Scale, Coronavirus Anxiety Scale Short Form was used and the questionnaires were applied by face-to-face interview technique. In the study, it was determined that there were positive correlations between anxiety and loneliness and depression levels in the elderly who spent the pandemic process at home, and that coronavirus anxiety and social loneliness predicted depression. In the light of the research findings, policy makers take measures to protect the mental health of the elderly, psychologists organize online or live therapy services to increase the psychological well-being of the elderly by providing the necessary psychological support to the elderly, and it is applied to the academicians to elderly individuals who have or have not been infected with the coronovirus. Suggestions have been made to conduct studies that test whether it differs significantly with the perception of depression and loneliness.