Organik gübre uygulamasının tatlı sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) bitkisinde yem, biyoetanol ve biyogaz üretimine etkisi
The effect of organic fertilizer application on forage, bioethanol and biogas production from sweet sorghum (Sorghum bicolor L. Moench)
- Tez No: 916041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP İRFAN NAZLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tatlı sorgum, yem, biyoetanol, biyogaz, organik gübre, Sweet sorghum, forage, bioethanol, biogas, organic fertilizer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma Çukurova koşullarında farklı organik gübre ve azot dozu uygulamalarının tatlı sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) bitkisinde yem, biyoetanol ve biyogaz üretimine etkilerini araştırmak amacıyla inorganik azotlu gübre uygulamaları ana parselleri (0, 5, 10, 15 ve 20 kg/da), organik gübre uygulamaları (0, 250, 500, 750 ve 1000 kg/da) ise alt parselleri oluşturacak şekilde bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada en yüksek kuru madde verimi (2684.26 kg/da), 750 kg/da organik gübre ve 15 kg/da inorganik azot dozunun beraber uygulanmasından elde edilmiş olup, onu önemsiz farklarla, 250 kg/da organik gübre ve 20 kg/da inorganik azot dozunun beraber uygulanması (2646.47 kg/da), 750 kg/da organik gübre ve 20 kg/da inorganik azot dozunun beraber uygulanması (2531.12 kg/da) ve sadece 20 kg/da inorganik azot dozu uygulaması (2547.50 kg/da) izlemiştir. Araştırmada en yüksek ham protein verimi (159.52 kg/da) 250 kg/da organik gübre ve 20 kg/da inorganik azot dozunun beraber uygulanmasından elde edilirken, onu önemsiz farklarla 750 kg/da organik gübre ve 20 kg/da inorganik azot dozunun beraber (149.22 kg/da) uygulanması izlemiştir. Araştırmada en yüksek toplam etanol verimi (755.04 L/da) 750 kg/da organik gübre ve 20 kg/da azot dozunun beraber uygulanmasından elde edilirken, onu önemsiz farklarla sadece 20 kg/da azot dozu (686.58 L/da) uygulaması izlemiştir. Araştırmada en yüksek metan verimi (815.66 m3/da) 750 kg/da organik gübre ve 20 kg/da inorganik azot dozunun beraber uygulanmasından elde edilirken, onu önemsiz farklarla 250 kg/da organik gübre ve 20 kg/da inorganik azot dozunun beraber (796.22 m3/da) uygulanması ve 750 kg/da organik gübre ve 15 kg/da inorganik azot dozunun beraber uygulanması (771.86 m3/da) izlemiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, Çukurova koşullarında tatlı sorgum bitkisinden sürdürülebilir bir yem ve biyogaz üretimi için 250 kg/da organik gübre ve 20 kg/da inorganik azot uygulamasının, sürdürülebilir bir biyoetanol üretimi için ise 250 kg/da organik gübre ve 10 kg/da inorganik azot uygulamasının tercih edilebiliceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Çukurova conditions in order to investigate the effects of different organic fertilizer and nitrogen doses on forage, bioethanol and biogas production from sweet sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) according to the split plot experimental design with 3 replications, with inorganic nitrogen fertilizer applications forming the main plots (0, 5, 10, 15 and 20 kg/da) and organic fertilizer applications (0, 250, 500, 750 and 1000 kg/da) forming the sub-plots. In the research, the highest dry matter yield (2684.26 kg/da) was obtained from the combined application of 750 kg/da organic fertilizer and 15 kg/da inorganic nitrogen dose, followed by the combined application of 250 kg/da organic fertilizer and 20 kg/da inorganic nitrogen dose (2646.47 kg/da), the combined application of 750 kg/da organic fertilizer and 20 kg/da inorganic nitrogen dose (2531.12 kg/da) and the application of only 20 kg/da inorganic nitrogen dose (2547.50 kg/da) with slight differences. In the research, the highest crude protein yield (159.52 kg/da) was obtained from the application of 250 kg/da organic fertilizer and 20 kg/da inorganic nitrogen dose together, followed by the application of 750 kg/da organic fertilizer and 20 kg/da inorganic nitrogen dose together (149.22 kg/da) with a slight difference. In the research, the highest total ethanol yield (755.04 L/da) was obtained from the application of 750 kg/da organic fertilizer and 20 kg/da nitrogen dose together, followed by the application of only 20 kg/da nitrogen dose (686.58 L/da) with insignificant differences. In the research, the highest methane yield (815.66 m3/da) was obtained from the combined application of 750 kg/da organic fertilizer and 20 kg/da inorganic nitrogen, followed by the combined application of 250 kg/da organic fertilizer and 20 kg/da inorganic nitrogen (796.22 m3/da) and the combined application of 750 kg/da organic fertilizer and 15 kg/da inorganic nitrogen (771.86 m3/da) with slight differences. These results show that for the sustainable forage and biogas production from sweet sorghum under Çukurova conditions, 250 kg/da organic fertilizer and 20 kg/da inorganic nitrogen application can be preferred, and for sustainable bioethanol production, 250 kg/da organic fertilizer and 10 kg/da inorganic nitrogen application can be preferred.