0-6 yaş çocuğa sahip tıp doktoru babaların babalık rolü algı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the perception of fatherhood role by medical doctor fathers having children between ages 0-6
- Tez No: 916085
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YÜKSELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, babalık rolü, babalık rolü algısı, ebeveyn, gelişim, Development, family, fatherhood role, parents, perception of fatherhood role
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, 0-6 yaş aralığında çocuğu olan tıp doktoru babaların babalık rolü algı düzeylerinin incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı devlet hastanesi, özel hastane, araştırma hastanelerinde ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı aile sağlığı merkezlerinde çalışan, 0-6 yaş aralığında çocuğu olan ve araştırmaya gönüllü katılım gösteren 280 tıp doktoru babadan oluşmaktadır. Araştırmada“Babalık Rolü Algı Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem tercih edilmiştir. Nicel verilerin analizi,“Bağımsız Örneklem t Testi”ve“Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”; nitel verilerin analizi, içerik analizi kapsamında metafor analizi tekniğiyle incelenmiştir. Babaların babalık rolü algılarının; babanın yaşına, mesleki tecrübesine ve çocuğun yaşına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan metafor analizi kapsamında katılımcıların baba olmayı, sorumluluk, mutluluk ve neşe, anlam ve yaşamın amacı, sevgi ve şefkat, zorluklar ve fedakarlıklar, güven ve koruma olmak üzere altı ana tema kapsamındaki metaforlarla ifade ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda, tıp doktoru babaların babalık rolü algılarının, mesleki yükümlülükler, toplumsal beklentiler ve bireysel deneyimlerden çeşitli şekillerde etkilenebildiği belirlenmiştir. Babalar tarafından, çocuklarına karşı koruyucu, rehberlik eden ve destekleyici bir rol üstlenmeye çalıştıklarını ifade edilmiş, doktorluk mesleğinin yoğun temposuna rağmen bu rolleri dengelemeye yönelik çaba sarf ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the paternal role perception levels of medical doctor fathers who have children between the ages of 0-6. The study group consisted of 280 medical doctor fathers who work in state hospitals, private hospitals and research hospitals affiliated with Diyarbakır Provincial Healt Directorate and medical doctor fathers working in in family health centers affiliated with Diyarbakır Public Healt Directorate. Fathers who voluntarily participated in this research had children between the ages of 0-6 during the time of this study. In this research, the“Fatherhood Role Perception Scale”designed and prepared by Prof. Dr. Yaşar Kuzucu and the“Demographic Information Form”prepared by Seher Merve Yokuş were used. A mixed method was preferred in this study and both quantitative and qualitative research methods were utilized simultaneously. The quantitative data was analyzed using“Independent Sample t-Test”and“Analysis of Variance (ANOVA)”. The analysis of qualitative data was performed using the metaphor analysis technique with content analysis. Statistical data indicated that fathers' perception of the fatherhood role showed significant differences depending on father's age, professional experience and the age of his child. It was observed that the participants used the following metaphors: Responsibility, happiness and joy, meaning and purpose of life, love and compassion, difficulties and sacrifices, trust and protection to express being a father. Furthermore, this study showed that the perception of fatherhood role of medical doctor fathers can be influenced in various ways by professional responsibilities, social expectations and individual experiences. Fathers stated their efforts of taking protective, and supportive roles towards their children while guiding them. Moreover, it was observed that fathers try to balance these roles despite the intense workload of their profession.