Mülteci ve sığınmacılarla çalışan profesyonellerde psikolojik belirtileri yordamada psikolojik sağlamlık ve algılanan sosyal desteğin incelenmesi
Investigation of resilience and perceived social support in predicting psychological symptoms in professionals working with refugees and asylum
  1. Tez No: 916086
  2. Yazar: EMRE IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. Ayşe BURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: psikolojik belirtiler, psikolojik sağlamlık, algılanan sosyal destek, psychological symptoms, resilience, perceived social support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünya çapında yaşanan savaşlar, doğal afetler ve iklim krizi gibi olaylar sonucunda dünyanın dört bir yanında çok sayıda mülteci ve sığınmacı bulunmaktadır. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı; mülteci ve sığınmacılarla çalışan profesyonellerde psikolojik belirtileri yordamada psikolojik sağlamlık ve algılanan sosyal desteğin incelenmesidir. Bu çalışmada, ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma örneklemi; amaçsal örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılan ve çalışmanın yürütüldüğü tarihlerde mülteci ve sığınmacılarla çalışan, en az lisans mezunu 191 profesyonelden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak için Sosyodemografik Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgularında; psikolojik belirtiler ve psikolojik sağlamlık arasında negatif yönlü bir anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Psikolojik belirtiler ve algılanan sosyal destek arasında da benzer şekilde negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulgulanmıştır. Algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlık arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Psikolojik sağlamlığın, psikolojik belirtilerin alt boyutları olan anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostiliteyi negatif yönde yordadığı görülmüştür. Bu sonuçlardan yola çıkarak, psikolojik belirtilerin profesyoneller üzerindeki etkilerini azaltmak ve stresli çalışma ortamlarında daha dayanıklı ve çözüm odaklı olmalarına katkı sağlamak için psikolojik sağlamlıkları ile sosyal destek algılarını arttırmaya yönelik, göç alanında çalışan sivil toplum ve devlet kurumlarında klinisyenlerce psiko-eğitim merkezli çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of events such as world-wide wars, natural disasters and climate crisis, there are many refugees and asylum seekers all over the world. In this direction, the aim of this research is; The aim of this study is to examine resilience and perceived social support in predicting psychological symptoms in professionals working with refugees and asylum seekers. In this study, relational research model was used. Research sample; It consists of 191 professionals who were at least undergraduate graduates, who were reached using the purposive sampling method and who worked with refugees and asylum seekers at the time of the study. Sociodemographic Information Form, Brief Symptom Inventory, Brief Psychological Resilience Scale and Multidimensional Perceived Social Support scale were used to collect data in the study. In the research findings; It has been observed that there is a negative significant relationship between psychological symptoms and psychological resilience. Similarly, a significant negative correlation was found between psychological symptoms and perceived social support. A positive relationship was found between perceived social support and psychological resilience. It was observed that psychological resilience negatively predicted anxiety, depression, negative self, somatization and hostility, which are sub-dimensions of psychological symptoms. It is recommended to carry out psycho-education-centered studies by clinicians in civil society and government institutions working in the field of migration to reduce the effects of psychological symptoms on professionals and to increase their psychological resilience and social support perceptions in order to contribute to them being more resilient and solution-oriented in stressful work environments.