Farklı kalitede üretilen niti kanal eğelerine sterilizasyon yapılma sayısının kırılma direncine etkisi
The effect of the number of sterilizations on the fracture resistance of niti canal files fabricated i̇n different qualities
  1. Tez No: 916102
  2. Yazar: ABDULLAH AHMED MOHAMMED OBAID
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE BODRUMLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: NiTi eğeler, Sterilizasyon Yapılma Sayısı, Kırılma Direnci, CE belgesi, NiTi files, number of Sterilization, Fracture Resistance, CE Certification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, CE belgesine sahip olan ve olmayan iki farklı jenerasyon NiTi kanal eğelerinin otoklavla sterilizasyon sayısı ile kırılma dirençleri arasındaki ilişkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma Laboratuvarı'nda gerçekleştirildi. Çalışmada, toplam 128 adet nikel-titanyum kanal eğesi kullanıldı. Çalışma kapsamında, iki farklı jenerasyonda üretilmiş CE belgeli (ProTaper Universal, AF Blue R3 File) ve CE belgesiz kanal eğeleri (G-Super Gold eğesi, G-One Blue eğesi) değerlendirildi. Eğeler, kırılma dayanımlarının ölçülmesi amacıyla her grupta 8 eğe olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Her bir alt grup, otoklav ile sterilizasyon yapılma sayısına göre ayrıldı. (n=8) Kırılma testi, paslanmaz çelik yapay kanal kullanılarak gerçekleştirilmiş ve eğelerin kırılmalarındaki tur sayıları ile kırık parça uzunlukları kaydedildi. Elde edilen veriler, uygun istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirildi. Bulgular: Geleneksel tip NiTi eğelerin, M-Wire üretilen eğelere göre kırılma direnci daha yüksek çıktı. CE belgeli eğelerin CE belgesiz eğelere göre kırılma dayanımı daha yüksek belirlendi. Buna göre, ProTaper eğesinin kırılma dayanımı yüksek çıktı. Sterilizasyon sayısı artıkça tüm kanal eğe gruplarında kırılma dayanımlarında düşüş görüldü. 4. Sterilizasyondan sonra tüm eğe gruplarında belirgin bir düşüş saptandı. En düşük kırılma direnci AF Blue R3 eğesinde görülürken, AF Blue R3 eğesi en yüksek kırılma direnci gösterdi. Kırılan eğe uzunluğuna bakıldığında ise, en fazla AF Blue R3 olduğu saptandı. Sonuç: Geleneksel üretilen eğeler ile CE belgesi olmayanlara kırılma direnci daha yüksek çıkması nedeniyle kanal şekillendirme işlemlerinde kırılma potansiyeli yüksektir. Dördüncü sterilizasyon döngüsünden sonra anlamlı bir düşüş görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the relationship between the number of autoclave sterilisations and fracture resistance of two different generations of NiTi canal instruments, one with and one without CE certification. Materials and Methods: This study was carried out in the research laboratory of Ondokuz Mayıs University, Faculty of Dentistry. A total of 128 nickel-titanium root canal files were used in the study. Two different generations of CE-certified (ProTaper Universal, AF Blue R3 File) and non-CE-certified root canal files (G-Super Gold file, G-One Blue file) were evaluated. The files were divided into four groups of 8 files in each group to measure their fracture resistance. Each subgroup was categorised according to the number of autoclave sterilisations (n=8). The fracture test was performed using a stainless steel artificial canal, and the number of cycles at fracture and the length of the broken fragments were recorded. The data obtained were evaluated by appropriate statistical analysis methods. Results: The fracture resistance of conventional NiTi files was higher than that of M-Wire files. CE certified files were found to have a higher fracture resistance than non-CE certified files. Accordingly, the fracture resistance of the ProTaper file was high. As the number of sterilizations increased, the fracture resistance of all groups of NiTi root canal files decreased. After the 4th sterilization, a significant decrease was seen in all file groups. The AF Blue R3 file had the lowest fracture resistance while the AF Blue R3 file had the highest fracture resistance. In terms of broken file length, Protaper universal was found to be the most abundant. Conclusion: The potential for fracture in canal preparation processes is high due to the higher fracture resistance of conventional files and non-CE certified files. A significant decrease was seen after the fourth sterilization cycle.