Ticari balık yemlerinde kullanılan önemli protein kaynaklarının demir nanopartikül ile bağlanması üzerine bir araştırma
A study on the binding of important protein sources used in commercial fish fee with iron nanoparticles
  1. Tez No: 916139
  2. Yazar: MESUT DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Nanopartikül, demir, sindirilebilirlik, hammadde, alg, Nanoparticle, iron, digestibility, raw material, algae
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ticari balık yemlerinde alternatif hammadde arayışları son 20 yıldır devam etmektedir. Son yıllarda, özellikle, sirküler ve karbon emisyonunu azaltıcı potansiyel hammadde kaynaklarının etkin bir şekilde balıklar tarafından sindirimine yönelik çalışmalar yön verilmiştir. Bu tez çalışmasında, ticari balık yemlerinde kullanılma potansiyeli olan yenilikçi hammadde protein kaynaklarında mikro ve makro alglerden olan Gracilaria sp. Aurantiocthrium mangrovei ve Spirulina sp.'nin demir nanopartikül üretimi üzerinde bir ön çalışma niteliğindedir. Bu amaçla, ticari bir firmadan elde edilen Spirulina sp., Taylayd'tan liyoflize edilmiş kuru formda gelen Gracilaria sp. ve Aurantiocthrium mangrovei örnekleri demiroksit ile magnetize edilmiştir. Her bir örnek için magnetize edilmiş ve magnetize edilmemiş (kontrol grubu) örneklerin SEM görüntüleri ve EDS element analizi yapılmıştır. Bu sonuçlara göre, kontrol grupları oluşturarak karşılaştırıldığında SEM görüntülerinde demir oksitlerin nanopartikül düzeyinde kümelendiği ve hammadde üzerindeki boşluklarda demiroksitlerin mevcudiyeti EDS analizleri ile de teyit edilmiştir. EDS element analizi sonuçlarına göre, kontrol gruplarında demir oksit rastlanmadığı magnetize edilmiş Gracilaria sp. Aurantiocthrium mangrovei ile Spirulina sp. örneklerinde demiroksit varlığı net bir şekilde EDS element analizi yapıldığında demir oksit rastlanması işlemin başarılı olduğunu göstermiştir. Bu tez çalışması ile demir oksit ile kaplanan yenilikçi yem kaynaklarının balıklar tarafından daha etkin şekilde demir iyonu ile kullanılabileceği ve dolayısıyla balıkların bu hammaddelerden daha iyi şekilde faydalanabilecekleri yönünde ilk çalışmalar tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The pursuit of alternative raw materials in commercial fish feed has been ongoing for the past two decades. In recent years, research has focused on the efficient digestion of potential raw material resources by fish, particularly those that reduce circular and carbon emissions. This thesis study investigates a micro and macro algae, as one of the innovative raw material sources and protein sources with potential for use in commercial fish feed. It is a preliminary study on iron nanoparticle production by Aurantiocthrium mangrovei and Spirulina sp. For this purpose, Spirulina sp. was obtained from a commercial company and Gracilaria sp. was obtained from Thailand in lyophilised dry form. Aurantiocthrium mangrovei samples were magnetised with iron oxide. Scanning Electron Microscopy (SEM) images and Energy Dispersive X-ray Spectroscopy (EDS) element analysis of magnetised and non-magnetised (control group) samples were performed for each specimen. These results demonstrated that, when compared to control groups, iron oxides were clustered at the nanoparticle level in SEM images, and the presence of iron oxides in the voids on the raw material was also confirmed by EDS analysis. According to the EDS elemental analysis results, no iron oxide was detected in the control groups; however, in magnetised Gracilaria sp. Aurantiocthrium mangrovei and Spirulina sp. samples, the presence of iron oxide was clearly evident, indicating that the process was successful. This thesis study has completed the initial investigations to demonstrate that innovative feed sources coated with iron oxide can be utilised more effectively by fish with iron ion, thereby enabling fish to derive greater benefit from these raw materials.