Sodyum bikarbonatlı yemlerle beslemenin gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) soğuktadepolama sürecinde kimyasal kalitesine etkisi
The effect of feeding with sodium bicarbonate feed on the chemical quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) duringcold storage.
  1. Tez No: 916145
  2. Yazar: TUBA SULTAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sodyum bikarbonat, gökkuşağı alabalığı, soğuk depolama, hasat sonrası kalite, Sodium bicarbonate, rainbow trout, cold storage, post-harvest quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmada balık yemlerine sodyum bikarbonat (SB) ilavesinin gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) hasat sonrası soğuk depolama koşullarında kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Hasattan önce 21 gün boyunca 0, 1M, 2M ve 3M SB katkılı yemlerle beslenen gökkuşağı alabalığı 4oC'de depolanmış, raf ömrü sonuna kadar kimyasal ve duyusal değerlendirmeler yapılmıştır. Hasat sonrası en yüksek pH düzeyi 2M ve 3M sodyum bikarbonat katkılı yemlerle beslenen gruplarda gözlenmiştir. TVB-N değeri 1M, 2M ve 3M SB katkılı yemlerle beslenen gökkuşağı alabalıklarında 14,88-15,68 mg/100g arasında bulunurken, kontrol grubunda 20,14 mg/100g olarak belirlenmiştir. Depolamanın 13. gününde 3M SB katkılı yemlerle beslenen grubun TVB-N değeri (29.10mg/100g) kontrol grubundan (37,21mg/100g) önemli derecede düşük bulunmuştur. Depolamanın başlangıcında tüm gruplarda benzer TBARs değerleri gözlenmiş; ancak SB katkılı yemlerle beslenen gruplarda TBARs artışının kontrole göre daha yavaş olduğu görülmüştür. Depolama başlangıcında, SB katkılı yemlerle beslenen alabalıkların görünüm, koku, tekstür, renk ve genel kabul edilebilirlikpuanları kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Ancak raf ömrü (13 gün) açısından gruplar arasında fark gözlenmemiştir. Tüm depolama süresi boyunca en iyi doku skorları 3M grubunda gözlemlenmiştir. Bu nedenle hasat öncesi gökkuşağı alabalığı yemlerine SB ilavesinin et kalitesini artırmak amacıyla yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The effect of sodium bicarbonate (SB) supplementation to fish feed on the quality characteristics of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)under post-harvest cold storage conditions was investigated in this study. Rainbow trout fed with 0, 1M, 2M and 3M SB supplemented diets for 21 days before harvesting were stored at 4oC. The highest post-harvest pH level was observed in the group fed with 2M and 3M SB. TVB-N value was found between 14.88-15.68 mg/100g in fish fed with 1M, 2M and 3M SB supplemented diets, while it was determined as 20.14 mg/100g for control group. On the 13th day of storage, the TVB-N value of the group fed with 3M SB supplemented feed (29.10 mg/100g) was found to be significantly lower than the control group (37.21 mg/100g). At the beginning of storage, similar TBARs values were observed in all groups; howeverthe increase in TBARs in the groups fed with SB supplemented feeds was slower than the control. Sensory scores of trout fed with SB supplemented diets at the beginning of storage were higher than the control group. However, no difference was determined between the groups in terms of shelf life (13 days). The best texture scores were observed in the 3M group throughout the whole storage period. Therefore, it can be concluded that SB addition to pre-harvest rainbow trout feeds can be used as a feed supplements to improve quality of fish flesh.