Jüpiter füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesi ve Türk dış politikasına etkisi
Placement of jupiter missiles in Turkey and its effect on Turkish foreign policy
- Tez No: 916234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EDİP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkish-US Relations, Cold War, Jupiter Missile, NATO, Alliance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezde ABD tarafından Türkiye'ye yerleştirilen Jüpiter füzelerinden ve Füzeler sebebi ile SSCB'nin, Türkiye'ye karşı tutumu incelenmiştir. Bu amaçla bu döneme ait Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet ve Vatan gazetelerinin haberlerinden, meclis tutanaklarından ve çeşitli arşiv belgelerinden yararlanılmıştır. Ayrıca konu ile ilgili kitap makale ve tez çalışmaları da detaylı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda ABD'ye ait Jüpiter füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinden, SSCB'nin füzeler sebebiyle Türkiye'ye tehditlerinden bahsedilmektedir. İlk bölümde Soğuk Sava Sürecinden ve devletlerin Bloklara ayrılarak tarafını seçmesinden bahsedilmiştir. İkinci kısımda SSCB'nin,“Sputnik”i fırlatmasının ardından ABD'nin“Çevreleme politikası”sebebiyle Türkiye, İtalya ve İngiltere'ye füzelerin yerleştirilmesinden bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde Soğuk Savaş süreci ve Eisenhower doktrini kapsamında ABD'nin Orta Doğu topraklarındaki ilerleyişinden bahsedilmektedir. Dördüncü bölümde Küba devrimi sonrasında SSCB ve Küba yakınlaşmasıyla SSCB'nin Küba'ya nükleer füze yerleştirmesinden ve dünyayı yeni bir savaşın eşiğine getirecek olan Küba Krizinden bahsedilmektedir. Beşinci bölüm olan son bölüm de ise Türkiye'de bulunan Jüpiter füzelerinin sökülmesinden, Polaris füzelerinin Türkiye'ye getirilmesinden ve Türkiye'nin füzeler söküldükten sonra tek taraflı bir politikadan denge politikasına geçişinden bahsedilmektedir. Tez, Türkiye- ABD ilişkileri kapsamında yerleştirilen Jüpiter füzelerin de ve bu meselenin Türkiye'ye yansımalarını ele alarak bu zamana kadar yapılmış olan çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Anahtar Kelime: Türkiye-ABD İlişkileri, Soğuk Savaş, Jüpiter Füzesi, NATO, İttifak ulacaktır"
Özet (Çeviri)
In this thesis, the attitude of the USSR towards Turkey due to the Jupiter missiles placed in Turkey by the United States and the missiles was examined. For this purpose, the news of the Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet and Vatan newspapers of this period, the minutes of the assembly and various archival documents have been used. In addition, the related books, articles and thesis studies have also been examined in detail. As a result of the study, the placement of Jupiter missiles belonging to the United States in Turkey and the threats of the USSR to Turkey due to missiles are mentioned. In the first chapter, the Cold War Process and the separation of states into Blocs and choosing sides were mentioned. In the second part, it is mentioned that after the USSR launched Sputnik, missiles were placed in Turkey, Italy and England due to the“Containment policy”of the United States. In the third part, the Cold War process and the progress of the United States on the territory of the Middle East within the scope of the Eisenhower doctrine are discussed. In the fourth chapter, the rapprochement between the USSR and Cuba after the Cuban revolution, the USSR's deployment of nuclear missiles in Cuba and the Cuban Crisis, which will bring the world to the brink of a new war, are mentioned. The fifth part, the last part, also mentions the dismantling of Jupiter missiles located in Turkey, the delivery of Polaris missiles to Turkey, and Turkey's transition from a unilateral policy to an equilibrium policy after dismantling the missiles. The thesis aims to contribute to the studies that have been conducted so far by addressing the Jupiter missiles placed within the scope of Turkey-US relations and the reflections of this issue on Turkey.