Yetişkinlerde toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsel doyum ile kaygı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between gender roles and sexualsatisfaction and anxiety level in adults
  1. Tez No: 916368
  2. Yazar: HATİCE SELİN GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Doyum, Kaygı, Gender, Sexual Satisfaction, Anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Cinsiyet rolleri kavramı, cinsiyetler arasındaki ayrımların yalnızca biyoloji temelinde tanımlaması kısıtlamasının üstesinden gelmek için oluşturulmuştur. Bir başka deyişle, toplumsal cinsiyet rolleri, biyolojik farklılıkların bir sonucu olarak ortaya çıkan sosyal ve kültürel normların neden olduğu eşitsizlikleri ve kadın-erkek arasındaki ayrımların sadece biyolojik olmadığını vurgulamak için kullanılmaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, yetişkinlerde toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsel doyum ile kaygı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmada yetişkinlerde toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsel doyum ile kaygı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla nicel araştırma desenlerinden ilişkisel model kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'de yaşayan cinsel yaşamı aktif olan bireylerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise Amaçsal örnekleme yöntemi ile 18 yaş ve üzeri 416 kişiden oluşturulmuştur. Çalışmada katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, katılımcıların cinsiyet tutum düzeyleri ile anksiyete düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Cinsel doyum düzeyi ile anksiyete düzeyleri arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet tutum düzeylerinin anksiyete düzeyini anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında cinsel doyum düzeylerinin de anksiyete düzeylerini anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda cinsel doyum puanlarının arttıkça kaygı düzeyinin azaldığı görülmüştür. Bu yüzden yetişkin bireylere cinsellikle ilgilili klinik terapiler verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The concept of gender roles has been created to overcome the restriction of the definition of distinctions between genders on the basis of biology. In other words, gender roles are used to emphasize that the inequalities caused by social and cultural norms that arise as a result of biological differences, and the distinctions between men and women are not only biological. In this context, the aim of the study is to examine the relationship between gender roles in adults and sexual satisfaction and anxiety level. In this study, the relationship between quantitative research patterns was used to examine the relationship between gender roles and sexual satisfaction and anxiety levels in adults. The universe of the study was composed of individuals with active sexual life living in Turkey. The sample of the study was composed of 416 people aged 18 years and older by the aimual sampling method. In the study, personal information form, gender roles attitude scale, Golombok-rust sexual satisfaction scale, Beck anxiety scale were applied to the participants. In line with the results obtained from the research, statistically significant and negative relationship between the participants' gender attitudes and anxiety levels were found. A significant and negative relationship was found between sexual satisfaction level and anxiety levels. It was found that gender attitudes levels significantly predicted the anxiety level. In addition, it has been found that sexual satisfaction levels significantly predicted their levels of anxiety. In this context, it was seen that the level of anxiety decreased as sexual satisfaction scores increased. Therefore, it may be recommended to give adult individuals to give sexual clinical therapies.