İnternet bağımlılığında bilişsel bilişsel esneklik ve duygu düzenleme ilişkisi: Beş faktör kişilik özellikleri aracı rolü
The relationship between cognitive flexibility and emotion regulation in internet addiction: The mediator role of five factors personality traits
  1. Tez No: 916382
  2. Yazar: YAĞMUR AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, bilişsel esneklik, duygu düzenleme, beş faktör kişilik özellikleri, üniversite öğrencileri, internet addiction, cognitive flexibility, emotion regulation, five factor personality traits, university students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığında bilişsel esneklik ve duygu düzenleme ilişkilerine beş faktör kişilik özelliklerinin aracı rolü eklenerek değişkenler arasındaki etkiyi incelemek amaçlanmıştır. Verilerin elde edilmesi için kişisel bilgi formu, Young İnternet Bağımlılığı Testi (YİBT), Bilişsel Esneklik Ölçeği (BEÖ), Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (BDDÖ) ve Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi (SDKT) kullanılmıştır. Çalışmaya katılan 414 üniversite öğrencisinin 228'i kadın, 186'sı erkektir. Elde edilen bulgulara göre internet bağımlılığı ile bilişsel esneklik arasında negatif yönlü ilişki vardır. İnternet bağımlılığı ile bilişsel duygu düzenleme stratejileri alt boyutları arasında kendini suçlama, kabul etme, yıkım ve diğerlerini suçlama ile pozitif; plana tekrar odaklanma ve pozitif yeniden gözden geçirme ile negatif yönlü ilişki saptanmıştır. İnternet bağımlılığı ile beş faktör kişilik özellikleri arasında nevrotizm alt boyutu ile pozitif; dışa dönüklük, deneyime açıklık, yumuşak başlılık ve sorumluluk ile negatif ilişki tespit edilmiştir. Araştırma üniversite öğrencileri ile sınırlı olmakla birlikte yaş ile internet bağımlılığı arasında anlamlı ve negatif ilişki saptanmıştır. Buna göre yaş küçüldükçe internet bağımlılığı düzeyi artmaktadır. Kişilerde problemli internet kullanımını ortadan kaldırmak veya minimum düzeye indirmek için okullarda internet bağımlılığı ile ilgili çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect between the variables by adding the mediating role of five factor personality traits to the relationships of cognitive flexibility and emotion regulation in internet addiction of university students. Personal information form, Young's Internet Addiction Test (YIAT), Cognitive Flexibility Scale (CFS), Cognitive Emotion Regulation Scale (CERS), and Adjective-Based Personality Test (ABPT) were used to obtain data. There were 414 university students who participated in the study, 228 were female and 186 were male. According to the findings, there is a negative relationship between internet addiction and cognitive flexibility. Between internet addiction and cognitive emotion regulation strategies sub-dimensions, there was a positive correlation with selfblame, acceptance, destruction and blaming others, and a negative correlation with refocusing oon the plan and positive reconsiderstion. A positive relationship between internet addiction and five factor personality traits with neuticism sub-dimension; a negative relationship with extroversion, oppenness to experience, agreeableness and responsibility was found. Although the research was limited to university students, a significant and negative relationship was found between age and internet addiction. Accordingly, as the age gets younger, the level of internet addiction increases. In order to eliminate or minimize problematic internet use, it is recommended to conduct studies on internet addiction in schools.