Akıllı evlerde IoT teknolojileri için siber güvenlik tehditleri ve bir çözüm önerisi
Research on cyber security threats and solutions for IoT technologies in smart home
- Tez No: 916383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, Akıllı ev, Nesnelerin interneti, Botnet, Siber saldırılar, Cyber security, Smart home, Internet of things, Botnet, Cyber attacks
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Güvenlik, insanlığın ilk çağlarından itibaren temel bir kaygı ve problem olup insanlık tarihi boyunca da birçok tedbirin alındığı bir alan olarak dikkat çekmektedir. Yaşam koşulları değiştikçe bireylerin güvenlik kaygıları da güvenlik tedbirleri de farklılık göstermeye başlamıştır. Bu çalışmaya konu olan güvenlik olgusu ise siber güvenlik olup teknolojik gelişmelerin artması ve internet kullanımının yaygınlaşması ile özünde yakın bir geçmişe dayanan bir olgudur. Bilgisayar ve akıllı telefon kullanımı yaygınlaşan siber güvenlik kaygısı ve tedbirleri akıllı araçların çoğalması ile çok daha geniş bir kapsama ulaşmış konumdadır. Çalışma kapsamında akıllı evler özelinde siber güvenlik tehditleri ve çözümleri ele alınmış olup bu doğrultuda çalışmanın amacına, önemine ve problemine yer verildikten sonra siber güvenlik başlığı altında siber güvenlik ile ilgili kavramlara, siber güvenliğin önemine, siber risklerin değerlendirilmesine ve uluslararası hukukta siber suçların ele alınışına yer verilmiştir. Aynı zamanda akıllı ev teknolojilerinin kavramı, tarihsel gelişimi, teknolojisi, faydaları, zorlukları, Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri de ele alınmaktadır. Bu makalede akıllı evlerde siber güvenlik ve IoT güvenliği için yeni riskler, saldırı yöntemleri ve temel güvenlik önlemleri ele alınmaktadır. Çalışmanın sonlarına doğru, akıllı ev sistemlerinde siber güvenlik çözümleri üzerine yoğunlaşılmış; açık kaynaklı Mirai saldırı verilerinden faydalanılarak AI tabanlı anomali tespit yöntemleri uygulanmış ve özellikle hibrit modellerin güvenlik risklerini algılamadaki etkisi analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Security has been a fundamental concern and problem since the earliest ages of humanity, drawing attention as a field where numerous measures have been taken throughout human history.As living conditions change, individuals' security concerns and security measures have begun to change. The concept of security addressed in this study is cybersecurity, a relatively recent phenomenon that has emerged with the rise of technological advancements and the widespread use of the internet. Cybersecurity concerns and measures, which have become widespread with the use of computers and smartphones, have reached a much wider scope with the proliferation of smart vehicles. Within the scope of the study, cybersecurity threats and solutions specific to smart homes have been addressed, and after the purpose, importance and problem of the study are given in this direction, concepts related to cybersecurity, the importance of cybersecurity, the evaluation of cyber risks and the treatment of cybercrimes in international law are included under the title of cybersecurity. At the same time, the concept of smart home technologies, their historical development, technology, benefits, challenges, and developments in Türkiye and the world are also discussed. This paper discusses new risks, attack methods, and essential safety measures for cybersecurity and IoT security in smart homes. Towards the end of the study, cybersecurity solutions in smart home systems were focused on; AI-based anomaly detection methods were applied by utilizing open-source Mirai attack data, and the effect of hybrid models in detecting security risks was analyzed.