Persistan ve kronik immün trombositopeni tanısı ile takip edilen çocuk hastaların klinik ve demografik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and demographic characteristics of pediatricpatients with persistent and chronic immune thrombocytopenia
  1. Tez No: 916389
  2. Yazar: MUHAMMED ATA İZMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA TAYFUN KÜPESİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Persistan İmmün Trombositopeni, Kronik İmmün Trombositopeni, İTP, Eltrombopag, Romiplostim, Persistent Immune Thrombocytopenia, Chronic Immune Thrombocytopenia, ITP, Eltrombopag, Romiplostim
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İmmün trombositopeni (İTP), çocukluk çağında en sık görülen primer trombositopeni nedenidir. Persistan İTP tanı sonrası 3 ila 12 ay arası süren trombositopeni durumunu, kronik İTP ise 12 aydan uzun süren trombositopeni durumunu ifade eder. Bu çalışmada persistan ve kronik İTP tanısı ile izlenen çocuk hastaların klinik ve demografik özelliklerini değerlendirerek, hastaların uzun dönem tedavi yanıtlarını etkileyen faktörleri, hastalık süreçlerini ve remisyondaki belirleyici faktörleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Metod: 1 Aralık 2014 ve 1 Aralık 2024 tarihleri arasında bölümümüzde takip edilen 18 yaş altındaki persistan ve kronik İTP tanılı hastalar dahil edildi. Hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak hastane tıbbi kayıt üzerinden incelendi. Hastaların demografik özellikleri, başlangıçtaki trombosit sayıları, tedavi yanıtları ve remisyondaki durumları kaydedildi. Tanı sırasında ve takip süreçlerinde kullanılan tedaviler ve bunlara verilen yanıtlar değerlendirildi. Veriler gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplamda 81 hasta dahil edildi. Hastaların ortanca yaşı 5,4 yıl (9 ay-16,5 yaş) olup %56,8'i kızdı. Hastaların tanı anı trombosit sayısı ortanca değeri 14 (1-93) x109/L idi ve tanı anı trombosit yüksekliği ile remisyon süresinin uzunluğu arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,026). Başvuru öncesi enfeksiyon öyküsü olmayanlarda remisyon süresi daha uzun saptandı (p=0,049). Kronik İTP'li hastaların tanı anı trombosit sayısı persistan İTP'li hastalara göre daha yüksek bulundu (p=0,037). Eltrombopag tedavi yanıtında kullanılan kararlı trombosit yanıtı kriterinin hastaların tedavinin son sekiz haftasındaki trombosit sayısı ile korele olduğu bulundu (p=0,004). Eltrombopag tedavisi persistan evrede başlanan hastaların kronik evrede başlanan hastalara kıyasla daha erken remisyona ulaştığı saptandı (p=0,007). Ayrıca tanı anında klinik anlamlı kanaması olan hastaların izlemde kanama ile başvurma riskinin daha yüksek olduğu saptandı (p=0,037). Sonuç: Çalışmamız, persistan ve kronik ITP tanısı alan çocuk hastalarda klinik ve demografik özelliklerin yanı sıra tedavi yanıtlarını anlamaya yönelik önemli veriler sunmuştur. Başvuruda kanama, tanı anı trombosit sayısı ve geçirilmiş enfeksiyon varlığı hastaların izlemi ile ilgili yol göstericidir. Kararlı trombosit yanıtı eltrombopag alan hastalarda uzun dönem yanıtı da gösterir.
Özet (Çeviri)
Immune thrombocytopenia (ITP) is the most common cause of primary thrombocytopenia in childhood. Persistent ITP refers to thrombocytopenia lasting between 3 and 12 months after diagnosis, while chronic ITP refers to thrombocytopenia lasting longer than 12 months. In this study, we aimed to evaluate the clinical and demographic characteristics of pediatric patients with persistent and chronic ITP and to evaluate the factors affecting the long-term treatment responses, disease processes and determinants of remission. Methods: Patients with persistent and chronic ITP under the age of 18 years who were followed up in our department between December 1, 2014 and December 1, 2024 were included. The medical records of the patients were retrospectively reviewed through the hospital database. Demographic characteristics, baseline platelet counts, treatment responses and remission status were recorded. The treatments used at the time of diagnosis and during follow-up and the responses to these treatments were evaluated. Data were statistically compared between groups. Results: A total of 81 patients were included in the study. The median age of the patients was 5.4 years (9 months-16.5 years) and 56.8% were female. The median platelet count at diagnosis was 14 (1-93) x109/L and there was a significant correlation between higher platelet counts at diagnosis and the length of remission period (p=0.026). Remission duration was found to be longer in patients without a history of infection before admission (p=0.049). Patients with chronic ITP had higher platelet counts at diagnosis compared to patients with persistent ITP (p=0.037). The durable platelet response criterion used in eltrombopag treatment was found to be correlated with the platelet count during the last eight weeks of treatment (p=0.004). It was found that patients who were started on eltrombopag treatment in the persistent phase achieved remission earlier than patients who were started on eltrombopag treatment in the chronic phase (p=0.007). Moreover, patients who presented with clinically significant bleeding at diagnosis had a higher risk of presenting with bleeding during follow-up (p=0.037). Conclusion: Our study provided important data to understand the clinical and demographic characteristics as well as treatment responses in pediatric patients diagnosed with persistent and chronic ITP. Bleeding at presentation, platelet count at diagnosis, and the presence of previous infections are indicative for the follow-up of patients. Durable platelet response also indicates long-term response in patients receiving eltrombopag.