Masculinities of their own: The Representations of the male characters in Thomas Hardy's The Mayor of Casterbridge, Tess of The D'urbervilles and Jude The Obscure
Kendilerine ait erkeklikler: Thomas Hardy'nin Casterbrıdge Başkanı, Tess ve Adsız Sansız Bir Jude adlı eserlerindeki erkek karakterlerin temsilleri
  1. Tez No: 916510
  2. Yazar: ATIF CAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. GAMZE SABANCI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Maskülenite, Modernite, Thomas Hardy, Viktorya Dönemi, Yeni Emperyalizm, Masculinity, Modernity, New Imperialism, Thomas Hardy, Victorian Era
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Geç Viktorya Dönemi yazarlarından olan Thomas Hardy, ilk etapta bakıldığında, her ne kadar insanın trajedisini ele alıyor gibi görünse de romanlarındaki erkek karakterlerinde birtakım sorunsallar gözlemlenmektedir. On dokuzuncu yüzyılın sonlarına gelindiğinde Britanya'nın gittikçe emperyalleşmesi ülkedeki siyasi çekişmeleri ve ekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir. Hardy'nin siyasi düşünceleri, yalnızca dönemin politik durumuna tepki vermekle kalmaz, aynı zamanda daha geniş bir toplumsal ve kültürel eleştiriyi de içerir. Yaşlandıkça, Britanya'nın toplumsal parçalanmasına ve siyasi belirsizliğine karşı bir tür umutsuzluk ve birlik arayışı içine girmiştir. Güçlü bir lider arayışı, bu karmaşık dönemin ve toplumsal huzursuzlukların bir yansıması olarak anlaşılabilir. Örneğin Michael Henchard'ın alkolizmin etkisiyle eşini ve küçük kızını bir denizciye satması, Alec Durbeyfield'ın Tess'e tecavüz etmesi ya da Richard Phillotson'ın Sue Bridehead'e kontrolcü ve katı davranması bunlardan birkaçıdır. On dokuzuncu yüzyılın son yarısında sömürgecilikle birlikte ortaya çıkan Yeni Emperyalist erkek imajı göz önünde bulundurulduğunda bu yapılan aşırılıklar kendilerini açıklar niteliktedir. Özellikle Yeni Emperyalizm'in toplumda erkeklik fikri üzerinden ilerlettiği erkek şövenizmi, toplumda erkekliğe olan bakış açısının daha austere ve oppressive bir şekilde yeniden yaratılmasına zemin hazırlarken aynı zamanda erkeklik pratiklerinin aşırılığına da olanak sağlamıştır. Bu yüzden Thomas Hardy'nin siyasi görüşlerini ve yaşadığı dönemin toplumsal-politik çerçevesini, Yeni Emperyalizm ve sömürgeci imparatorluk perspektifinden ele almak, Hardy'nin dönemindeki toplumsal yapılar ve erkeklik anlayışı hakkında derinlemesine bir yorum yapılmasını sağlar. Fakat Viktorya Dönemi'nden Modernist Döneme geçiş yazarlarından olan Thomas Hardy'nin döneminde Yeni Emperyalist erkeğin temsili, toplumda birtakım krizlere yol açmıştır. Hardy ise buna karşılık olarak romanlarında tahakküm altına alan Yeni Emperyalist erkek karakterlerin karşılarına kendi modern erkek karakterlerini çıkartır. Geleneksel erkek imajından farklı olarak romanda okura sunulan ideal ve yeni erkekler kendilerine has erkeklikleri ve gerçeklikleriyle ortaya çıkarlar. Başka bir deyişle Thomas Hardy yaratmış olduğu modern erkeklerini, doğrularıyla ve yanlışlarıyla okura sunar. Romanlarda yer yer görülen modern erkeğin yaşadığı buhranlar aslında erkekliğin modernite krizleri olarak yorumlamaya açık hale gelmiştir. The Mayor of Casterbridge romanındaki Donald Farfrae, Tess of the d'Urbervilles romanındaki Angel Clare ve Jude the Obscure romanındaki Jude Fawley, Hardy'nin şekillendirdiği modern erkeklerden bazılarıdır. Bu tezin amacı Yeni Emperyalist erkeğin karşısına çıkarılan modern erkeğin hangi sorunlara karşı olarak çıkarıldığını tartışmakla beraber ideal olarak çizilen erkeklerin modernite krizlerinde yaşadıklarını da tartışmaktır. Sonuç olarak, ele alınacak üç romanın da ortak özelliği olan Yeni Emperyalist erkeklerin baba olamama sorunsalının nedenleri Geç Viktorya Dönemi'ndeki tarihsel olaylar bağlamında açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although Thomas Hardy, a writer of the late Victorian period, seems to be dealing with human tragedy at first glance, there are some problematic issues observed in the male characters of his novels. By the end of the nineteenth century, Britain's increasing imperialization brought political conflicts and economic problems in the country. Hardy's political thoughts not only reacted to the political situation of the period, but also included a broader social and cultural criticism. As he grew older, he entered a kind of despair and search for unity against Britain's social fragmentation and political uncertainty. His search for a strong leader can be understood as a reflection of this complex period and social unrest. For example, Michael Henchard's sale of his wife and young daughter to a sailor under the influence of alcoholism, Alec Durbeyfield's rape of Tess, or Richard Phillotson's controlling and strict treatment of Sue Bridehead are a few of these. When the New Imperialist male image that emerged with colonialism in the last half of the nineteenth century is considered, these excesses are self-explanatory. In particular, the male chauvinism that New Imperialism has advanced through the idea of masculinity in society has paved the way for the re-creation of the perspective on masculinity in society in a more austere and oppressive way, while at the same time enabling the extremity of masculine practices. However, during the period of Thomas Hardy, one of the writers of the transition from the Victorian to the Modernist Period, the representation of the New Imperialist man led to some crises in society. In response to this, Hardy presents his own modern male characters to the New Imperialist male characters who dominate him in his novels. Unlike the traditional male image, the ideal and new men presented to the reader in the novel emerge with their own masculinity and reality. In other words, Thomas Hardy presents the modern men he has created to the reader with their rights and wrongs. The crises experienced by the modern man seen occasionally in the novels have become open to interpretation as modernity crises of masculinity. Donald Farfrae in The Mayor of Casterbridge, Angel Clare in Tess of the d'Urbervilles and Jude Fawley in Jude the Obscure are some of the modern men shaped by Hardy. The aim of this thesis is to discuss which problems the modern man presented to the New Imperialist man is against, as well as to discuss what ideal men experience in modernity crises. As a result, the reasons for the problem of New Imperialist men's inability to become fathers, which is a common feature of the three novels to be examined, are explained in the context of historical events in the Late Victorian Period.