Sıçanlarda deneysel serebral iskemi reperfüzyon hasarı modelinde ranolazin'in farklı dozlardaki nöroprotektif potansiyelinin araştırılması
Investigation of the neuroprotective potential of ranolazine at different doses in an experimental cerebral ischemia reperfusion injury model in rats.
- Tez No: 916620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: MCAO, Ranolazin, SIRT1, APELA, APL13, MCAO, Ranolazin, SIRT1, APELA, APL13
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Giriş ve Amaç: Serabral iskemi, beyne giden kan akımının azalması veya tamamıyla kesilmesine ikincil olarak nöral dokunun yeterli oksijenizasyonun sağlanamaması, metabolik ihtiyaçlarının temin edilememesi ve toksik metabolitlerin uzaklaştırılmasının durmasıdır. İskemik inme morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. İskemik inmelerin çoğunluğunu orta serebral arterden (MCA) beslenen alanlarda meydana gelir. Mekanik trombektomi ve doku plazminojen aktivatörü kullanımlarının sınırlı olması sebebiyle yeni tedavi protokollerinin genişletilmesi üzerinde çalışılmaktadır. Bu amaçla, İntraluminal Orta Arter Serebral Oklüzyon (iMCAO) yöntemi ile iskemi reperfüzyon (IR) hasarı oluşturulmuş sıçanlarda antianjinal bir ilaç olan Ranolazin'in farklı dozlarda nöroprotektif etkisinin olup olmadığını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamızda 250 ± 20gr ağırlıkları olan 47 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçanlar kullanıldı (n=10). Sıçanlar rastgele 5 gruba ayrıldı: Sham Opere, MCAO, MCAO+RAN10, MCAO+RAN30 ve MCAO+RAN50. MCAO modeli yapılan gruplarda 90 dakika iskemi oluşturulduktan sonra reperfüzyon sağlandı. Ranolazin uygulamalarının ilk dozları reperfüzyon sağlandıktan sonra, diğer dozlar ise 24 saat arayla toplam 21 gün intraperitoneal olacak şekilde uygulandı. Deney sonunda sıçanlar intrakardiyak kan alımı ile sakrifiye edilerek serum ve beyin dokuları elde edildi. Beyin dokularından elde edilen kesitler Hemtatoksilen&Eosin ile boyanarak MCA sulama alanında IR hasarına sekonder meydana gelen değişiklikler değerlendirildi. Kesitlerdeki hasar; apoptotik hücre sayısı, nöronal dejenerasyon şiddeti olarak skorlandı. Aynı zamanda ELISA yöntemi ile serum APELA, APL 13 ve SIRT 1 düzeyleri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda sakrifiye edilen sıçan serebrumda yapılan histopatolojik incelemede Sham Opere grubunda normal nöroglial doku ve düşük sayıda apoptotik hücre izlendi. İskemi yapılan grupta hemoraji, nörodejenerasyon, apoptotik hücre artışı ve kronik döneme ait distrofik kalsifikasyon izlendi; ilaç uygulama gruplarında ise -özellikle MCAO+RAN50 grubunda- nörodejeneratif hasar daha da şiddetli idi. SIRT1, APELA, APL13 serum seviyeleri histopatolojik incelemeler ile korele edilip istatiksel olarak değerlendirmeye alınmıştır. Histopatolojik veriler ile serum ELISA sonuçları karşılaştırılmış anlamlı korelasyon görülmüştür. Sonuç: Serebral iskemik inme reperfüzyon hasarında Ranolazin'in etkisi araştırıldığı bu çalışmada bütün sonuçlar değerlendirildiğinde, Ranolazin'in nöroprotektif etkisi görülmemiş olup; yüksek dozlarda daha fazla dejenerasyon olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Cerebral ischemia is defined as the inability to provide sufficient oxygenation to neural tissue, meet its metabolic demands, and remove toxic metabolites due to a reduction or complete cessation of blood flow to the brain. Ischemic stroke is a significant cause of morbidity and mortality. The majority of ischemic strokes occur in regions supplied by the middle cerebral artery (MCA). Due to the limited use of mechanical thrombectomy and tissue plasminogen activator, efforts are being made to expand new treatment protocols. In this context, we investigated whether Ranolazine, an antianginal drug, has neuroprotective effects at different doses in rats subjected to ischemia-reperfusion (IR) injury induced by the Intraluminal Middle Cerebral Artery Occlusion (iMCAO) model. Materials and Methods: In this study, 47 male Sprague Dawley rats weighing 250 ± 20 g were used (n=10). The rats were randomly divided into 5 groups: Sham Operated, MCAO, MCAO+RAN10, MCAO+RAN30, and MCAO+RAN50. In the groups subjected to the MCAO model, ischemia was induced for 90 minutes, followed by reperfusion. The first doses of Ranolazine were administered after reperfusion, and subsequent doses were given intraperitoneally at 24-hour intervals for a total of 21 days. At the end of the experiment, the rats were sacrificed via intracardiac blood collection to obtain serum and brain tissues. Sections obtained from the brain tissues were stained with Hematoxylin & Eosin, and changes that occurred secondary to IR injury in the MCA irrigation area were evaluated. The damage in the sections was scored as the number of apoptotic cells and the severity of neuronal degeneration. Additionally, serum levels of APELA, APL13, and SIRT1 were analyzed using ELISA method. Results: In our study, histopathological examination of the cerebrum of sacrificed rats revealed normal neuroglial tissue and a low number of apoptotic cells in the Sham Operated group. Hemorrhage, neurodegeneration, increased apoptotic cells and chronic dystrophic calcification were observed in the ischemia group. In the treatment groups, particularly in the MCAO+RAN50 group, neurodegenerative damage was more severe. SIRT1, APELA, and APL 13 serum levels were correlated with the histopathological findings and statistically evaluated. A significant correlation was observed between the histopathological data and the serum ELISA results. Conclusion: The effects of Ranolazine on cerebral ischemia-reperfusion injury were investigated, and all results were evaluated. No neuroprotective effects of Ranolazine were observed; instead, it was found to cause greater degeneration at higher doses.