Jumbo böğürtlen (Rubus spp.) yeşil çeliklerinin aeroponik ve perlit ortamında köklenme performanslarının araştırılması
Investigation of rooting performance of jumbo blackberry(Rubus spp.) green cuttings in aeroponic and perlite media
  1. Tez No: 916690
  2. Yazar: FATMA DUMLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aeroponik, Perlit, Köklendirme, IBA, Böğürtlen, Jumbo, Aeroponic, Perlit, Rooting, IBA, Blackberry, Jumbo
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, Jumbo böğürtlen çeşidinin yeşil çeliklerinde farklı IBA dozları ve köklendirme ortamlarının köklenme özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çelikler, 0 (kontrol), 500, 1000 ve 1500 ppm IBA ile muamele edilerek Aeroponik ve Perlit köklendirme sistemlerine dikilmiş ve iki sistem arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Deneme kapsamında, köklenme oranı, kök uzunluğu, kökçüklerin gelişimi, fidan randımanı, çelik başına düşen dal sayısı ve hastalık durumu parametreleri değerlendirilmiştir. Perlit ortamında 1500 ppm uygulaması en uzun kök (7,33 cm) değerini sağlarken, en fazla kök sayısı (13,26 adet) 500 ppm dozunda gözlemlenmiştir. Aeroponik ortamında ise 1000 ppm uygulaması, hem kök uzunluğu (10,24 cm) hem de kök sayısı (15,47 adet) açısından en yüksek değerleri vermiştir. Bununla birlikte, perlit ortamında çürüme oranı %0,00 seviyesinde kalırken, aeroponik ortamda bu oran %16,67-20,00 arasında değişmiştir.Perlit ortamında köklenme oranı %93,33 ile en yüksek seviyede 500 ppm uygulamasında görülmüş, aeroponik ortamda ise köklenme oranı en düşük kontrol grubunda %50,00, en yüksek 1500 ppm grubunda %70,00 olmuştur. Perlit ortamında fidan randımanı %93,33 ile 500 ppm dozunda en yüksek seviyeye ulaşırken, aeroponik ortamda bu değer maksimum %63,33 olarak kaydedilmiştir. Sonuç olarak, perlit ortamı düşük çürüme oranı, yüksek kallus ve köklenme oranları ile daha sağlıklı kök gelişimi sağlamış; aeroponik ortam ise yüksek dozlarda dahi çürüme riski taşımıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of different IBA concentrations and rooting media on the rooting characteristics of green cuttings from the Jumbo blackberry variety. The cuttings were treated with 0 (control), 500, 1000, and 1500 ppm IBA, then planted in Aeroponic and Perlite rooting systems to compare their performance. Parameters such as rooting rate, root length, development of rootlets, seedling yield, the number of branches per cutting, and disease occurrence were evaluated. In the Perlite medium, the application of 1500 ppm resulted in the longest root length (7.33 cm), while the highest root number (13.26) was observed at the 500 ppm dose. In the Aeroponic medium, the 1000 ppm application achieved the highest values for root length (10.24 cm) and root number (15.47). However, while the decay rate remained at 0.00% in the Perlite medium, it varied between 16.67% and 20.00% in the Aeroponic medium. The highest rooting rate in the Perlite medium was observed at 500 ppm with 93.33%, whereas in the Aeroponic medium, the rooting rate ranged from 50.00% in the control group to a maximum of 70.00% in the 1500 ppm group. The seedling yield reached 93.33% at 500 ppm in the Perlite medium, while it peaked at 63.33% in the Aeroponic medium. In conclusion, the Perlite medium provided healthier root development due to its low decay rate, higher callus formation, and higher rooting rates. In contrast, the Aeroponic medium posed a risk of decay even at higher IBA concentrations.