Tokat merkez ilçede doğal olarak yetişen tatlı bademlerinseleksiyonu
Selection of naturally growing sweet almonds in Tokatcentral district
- Tez No: 916706
- Danışmanlar: PROF. DR. RESUL GERÇEKCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Badem, Seleksiyon, Tokat, Genotip, İlkbahar, Almond, Selection, Tokat, Genotype, Spring
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Tokat merkez ilçede doğal olarak yetişen badem (Prunus amygdalus L.) popülasyon alanlarındaki badem genotipleri içinden, öncelikle tatlı olan ve meyve kalitesi iyi ve verimli genotipler seçilmiştir. 2022 yılında yürütülen araştırmada, 49 genotip belirlenmiş bunların içerisinden 9 tanesi, özellikleri en iyi olan genotipler olarak seçilmiştir. Seçilen 49 badem genotiplerinin kabuklu meyve ağırlıkları 1.74-6.71 g arasında, iç ağırlığı 0.40-1.09 g arasında, iç randımanı %16.02-31.63 arasında değişmiştir. Meyve verimleri yüksek olup, iç meyve ağırlıkları 0.97-3.09g arasında belirlenmiştir. Genotiplerin ortalama meyve eni 12.9-24.51 mm, meyve boyu 26.39-38.39 mm, meyve yanağı 10.05-16.37 mm arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, among the almond genotypes in the almond (Prunus amygdalus L.) population areas growing naturally in the central district of Tokat, primarily sweet and productive genotypes with good fruit quality were selected. In the research conducted in 2022, 49 genotypes were identified, and 9 of them were selected as the genotypes with the best characteristics. The shell weight of the selected 49 almond genotypes ranged between 1.74-6.71 g, kernel weight between 0.40-1.09 g, and kernel yield between %16.02-31.63. The fruit yields were high, and the kernel weights were determined to be between 0.97-3.09 g. The average fruit width of the genotypes ranged between 12.9-24.51 mm, fruit length between 26.39-38.39 mm, and fruit cheek thickness between 10.05- 16.37 mm.