Fonksiyonel konstipasyonu olan pediatrik olgularda çölyak taraması gerekli midir?
Is celiac screening necessary in pediatric cases with functional constipation?
- Tez No: 916719
- Danışmanlar: PROF. DR. MAŞALLAH BARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konstipasyon, Çölyak, Çocuk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Fonksiyonel konstipasyon (FK), pediatrik yaş grubunda sık karşılaşılan bir durum olup, çocuk gastroenteroloji kliniklerine yapılan başvuruların en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalığın geniş bir popülasyonu etkilemesi, tekrarlayan hastane başvurularına yol açması ve organik nedenlerin dışlanması amacıyla gerçekleştirilen tetkik süreçlerinin yüksek maliyetler doğurması, sağlık harcamaları üzerinde önemli bir yük oluşturmaktadır. Çölyak hastalığı (ÇH) büyüme geriliği ve ishal gibi klasik klinik belirtilerin yanı sıra karın ağrısı ve konstipasyon gibi atipik semptomlarla da ortaya çıkabilen ve konstipasyonun olası organik nedenleri arasında yer alan önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmamızda, fonksiyonel konstipasyon tanısı ile takip edilen pediatrik olgularda çölyak hastalığı oranı ve ayrıca çölyak hastalarında konstipasyon görülme sıklığı birlikte araştırılmış; elde edilen bulgular ve hasta grupları arasındaki farklar karşılaştırmalı olarak ele alınıp konstipasyonlu olgularda çölyak hastalığı taramasının gerekliliği değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: İzmir SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Polikliniği'ne 2012 – 2023 yılları arasında başvuran ve takip edilmekte olan yaşları 1 ile 18 arasında değişen hastalar tarandı. Başvuru tarihlerine göre Roma 3 ve Roma 4 kriterleri temel alınarak fonksiyonel konstipasyon tanısı ile takip edilen toplam 250 hastadan çölyak hastalığı açısından tarama tetkikleri gerçekleştirilen 163 olgu ve ayrıca duodenal biyopsi ile çölyak hastalığı kanıtlanmış 158 olgu olmak üzere iki grup çalışmaya dahil edildi.Hastaların tıbbi geçmiş verileri incelenerek çölyak seroloji tetkikleri ve histopatoloji sonuçları yanı sıra tanı anındaki klinik semptomları, demografik verileri ve antropometrik ölçümleri de kayıt altına alındı.Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle gruplar arasında karşılaştırmalı analiz edilerek sonuçlar aktarıldı. Bulgular: Fonksiyonel konstipasyon tanılı 163 kişilik hasta grubunda, çölyak açısından seropozitiflik oranı %5,5 duodenal biyopsi ile doğrulanmış çölyak hastası oranı ise %3,0 bulundu. Bu oran, ülkemizde sağlıklı çocuklar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda bildirilen çölyak hastalığı prevalansına (%0,47-%0,9) kıyasla 3 ila 6 kat daha yüksek saptandı. Çölyak tanısı alan olgular incelendiğinde tamamının kronik refrakter konstipasyonlu olduğu gözlemlendi. Çölyak tanılı hasta grubunda konstipasyon görülme sıklığı ise %5,7 olarak belirlenmiş olup ülkemizde 10 okul çağı çocukları için bildirilen konstipasyon oranı (%7,2) ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. (p=0,466). Sonuç: Çalışmamızda elde edilen veriler tedaviye dirençli ve uzun süreli konstipasyon öyküsü ile takip edilen pediatrik olgularda çölyak hastalığı taramasının klinik açıdan anlamlı ve faydalı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Functional constipation (FC) is a common condition in the pediatric age group and is among the most frequent reasons for referrals to pediatric gastroenterology clinics. The widespread prevalence of this condition, its association with recurrent hospital visits, and the high costs associated with diagnostic procedures aimed at excluding organic causes impose a significant burden on healthcare expenditures. Celiac disease (CD) is a major health concern that, in addition to classical clinical symptoms such as growth retardation and diarrhea, can also present with atypical symptoms such as abdominal pain and constipation, making it one of the possible organic causes of constipation. In this study, the prevalence of celiac disease in pediatric patients diagnosed with functional constipation, as well as the frequency of constipation among patients with celiac disease, were investigated together. The obtained findings and differences between patient groups were analyzed comparatively, and the necessity of celiac disease screening in patients with constipation was evaluated. METHOD: Patients aged 1 to 18 years who were admitted to and followed up at the Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition Clinic of İzmir SBÜ Tepecik Training and Research Hospital between 2012 and 2023 were screened. Based on the time of admission, the Rome III and Rome IV criteria were applied to identify functional constipation cases. Among a total of 250 patients diagnosed with functional constipation, 163 underwent screening tests for celiac disease, and 158 patients were confirmed to have celiac disease via duodenal biopsy. These patients were categorized into two groups and included in the study. Medical history records were reviewed, including celiac serology tests, histopathology results, clinical symptoms at the time of diagnosis, 11 demographic data, and anthropometric measurements. The collected data were analyzed using statistical methods and comparatively evaluated between groups, and the findings were presented accordingly. RESULTS: In the group of 163 patients diagnosed with functional constipation, the seropositivity rate for celiac disease was found to be 5.5%, while the rate of biopsy-confirmed celiac disease was 3.0%. This rate was determined to be 3 to 6 times higher compared to the reported prevalence of celiac disease (0.47%-0.9%) in studies conducted on healthy children in Turkey. Upon examining the patients diagnosed with celiac disease, it was observed that all cases had chronic refractory constipation. The prevalence of constipation in the celiac disease group was found to be 5.7%. When compared to the reported constipation prevalence (7.2%) among school-age children in Turkey, no statistically significant difference was observed (p=0.466). CONCLUSION: The data obtained in our study indicate that screening for celiac disease in pediatric patients with a history of treatment-resistant and long-term constipation is clinically significant and beneficial. KEYWORDS: Constipation, Celiac, Child