Osmaniye ilinden toplanan Inula germanıca L.'nın fenolik içerikleri ve bazı biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of phenolic contents and some biological activities of Inula germanica L. collected from osmaniye province
  1. Tez No: 916808
  2. Yazar: AHMET SEZER KARAGÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SEVİNDİK, DR. ÖĞR. ÜYESİ İMRAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Botanik, Biochemistry, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Andızotu, antioksidan, antimikrobiyal, Inula, tıbbi bitkiler, Andızotu, antioxidant, antimicrobial, Inula, medicinal plants
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bitkiler insanlık tarihi boyunca besin, barınma, ısınma, avlanma, zehir, ilaç gibi birbirinden farklı amaçlarla kullanılmıştır. Kullanım alanlarının bu kadar geniş olması bitkilerin popülerliğini artırmıştır. Bitkiler insan diyetinin değişmez elemanlarından bir tanesidir. Ayrıca tıbbi açıdan birçok ilaç yapımında kullanılan ve alternatifi olmayan eşsiz, doğal ürünlerdir. Bitkilerin bu özellikleri bünyelerinde yer alan sekonder metabolitlerden kaynaklanmaktadır. Son yıllarda hastalıklarla mücadelede kullanılan sentetik ilaçların yetersiz kalması ve olası yan etkilerinden dolayı bitkiler gibi doğal ürünlerin tıbbi özelliklerinden dolayı kullanımı giderek artmaktadır. Bu tez kapsamında Osmaniye ilinden toplanan Inula germanica L.'nın fenolik içerikleri ve biyolojik aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda bitkinin Soxhlet cihazında etanol ve metanol ile özütleme işlemi yapılmıştır. Bitkinin bünyesinde bulunan bileşikleri LC-MS cihazı ile fenolik içerikleri taranmıştır. Ayrıca biyolojik aktivite kapsamında toplam antioksidan ve toplam oksidan aktiviteleri belirlenerek, antimikrobiyal aktiviteleri tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak toplam fenolik ve flavonoid içerikleri de tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda bitkinin etanol özütünün metanol özütüne kıyasla daha yüksek antioksidan seviyesine sahip olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık bitkinin metanol özütünün etanol özütüne kıyasla daha yüksek oksidan seviyesi ve oksidatif stres indeksine sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca bitkinin etanol özütünün genel olarak metanol özütüne kıyasla daha yüksek antimikrobiyal aktivite sergilediği belirlenmiştir. Bitki özütleri 50-400 μg/mL arasında konsantrasyonlarda standart bakteri ve fungus suşlarına karşı etkili olmuştur. Bitkinin bünyesinde taranan 24 bileşikten 16'sı belirlenmiştir. Ayrıca bitkinin toplam fenolik içeriğinin etanol özütünde daha yüksek, toplam flavonoid içeriğinin ise metanol özütünde daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak I. germanica'nın farmakolojik dizaynlarda önemli bir doğal kaynak olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Plants have been used for various purposes such as food, shelter, heating, hunting, poison, and medicine throughout human history. The fact that they have such a wide range of uses has increased the popularity of plants. Plants are one of the indispensable elements of the human diet. They are also unique, natural products that are used in the production of many drugs from a medical perspective and have no alternative. These properties of plants are due to the secondary metabolites they contain. In recent years, due to the inadequacy of synthetic drugs used in the fight against diseases and their possible side effects, the use of natural products such as plants due to their medical properties has been increasing. Within the scope of this thesis, it was aimed to determine the phenolic contents and biological activity of Inula germanica L. collected from Osmaniye province. In this context, the plant was extracted with ethanol and methanol in the Soxhlet device. The phenolic contents of the compounds in the plant were scanned with the LC-MS device. In addition, total antioxidant and total oxidant activities were determined within the scope of biological activity, and antimicrobial activities were determined. In addition, total phenolic and flavonoid contents were also determined. As a result of the studies, it was determined that the ethanol extract of the plant had a higher antioxidant level compared to the methanol extract. In contrast, it was observed that the methanol extract of the plant had a higher oxidant level and oxidative stress index compared to the ethanol extract. It was also determined that the ethanol extract of the plant generally exhibited higher antimicrobial activity compared to the methanol extract. The plant extracts were effective against standard bacterial and fungal strains at concentrations between 50-400 μg/mL. 16 of the 24 compounds screened in the plant were determined. It was also observed that the total phenolic content of the plant was higher in the ethanol extract and the total flavonoid content was higher in the methanol extract. As a result, it was determined that I. germanica could be an important natural source in pharmacological designs.