An empirical analysis of renewable and non-renewable energy resources with emphasis on the oil, natural gas and hydropower industries' impacts on the Tanzanian economy
Petrol, doğal gaz ve hidroelektrik endüstrileri özelinde yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji kaynaklarının Tanzanya ekonomisi üzerindeki etkileri üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 916940
  2. Yazar: JESSICA KUSUNGULWA MITTO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET YUNUS ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalgacık Dönüşümü, Doğal Gaz, Ekonomik Büyüme, Enerji Sürdürülebilirliği, Hidroelektrik, Kantil-Kantil Regresyon, Petrol, Tanzanya, Economic Growth, Energy Sustainability, Hydropower, Natural Gas, Oil, Quantile-Quantile Regression, Tanzania and Wavelet Transformation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Enerji ekonomik büyüme, sanayileşme ve toplumsal kalkınma için elzemdir ve Tanzanya'nın enerji sektörü hem petrol ve doğal gaz gibi yenilenemeyen kaynaklara hem de gelişmekte olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanmaktadır. Enerjinin sürdürülebilirliğini sağlamak, mevcut talepleri karşılarken kaynakları gelecek nesiller için korumak açısından çok önemlidir. Bu araştırma, özellikle petrol, doğal gaz ve hidroelektrik enerjiye odaklanarak Tanzanya'daki yenilenemeyen ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik etkilerini araştırmaktadır. Bu enerji kaynaklarının ekonomik kalkınmaya nasıl katkıda bulunduğunu keşfetmeyi ve yenilenebilir enerji yoluyla uzun vadeli sürdürülebilir büyüme potansiyelini ana hatlarıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çeşitli enerji kaynaklarının Tanzanya'nın ekonomik kalkınmasını nasıl etkilediğini analiz etmek için Kantil-Kantil Regresyonu (QQR) ve Dalgacık Dönüşüm Modelleri de dahil olmak üzere gelişmiş ekonometrik yöntemler kullanılmaktadır. QQR, dağılımsal etkileri yakalayarak enerji üretimi ve tüketiminin farklı ekonomik nicelikler arasındaki çeşitli etkilerine dair içgörü sağlamaktadır. Dalgacık Dönüşümü Modelleri, enerji değişkenleri ve ekonomik performans arasındaki yinelenen kalıpları ve zamanla değişen bağımlılıkları ortaya çıkararak zamansal ve frekans alanındaki ilişkileri araştırmaktadır. Bulgular, petrol ve doğal gazın ekonomik büyümeyi önemli ölçüde etkilediğini, hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklarınsa uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma için önemli bir potansiyel sunduğunu göstermektedir. Sonuçlar, ekonomik istikrar ve büyümeyi desteklemek için yenilenemeyen kaynakların iyi yönetilmesini, özellikle yenilenebilir enerji ve hidroelektrik yatırımlarının teşvik edildiği dengeli bir enerji politikasına olan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy is essential for economic growth, industrialization, and societal development, and Tanzania's energy sector relies on both non-renewable resources such as oil and natural gas and emerging renewable resources. Ensuring energy sustainability is crucial for meeting current demands while preserving resources for future generations. This research investigates the economic impacts of non-renewable and renewable energy resources in Tanzania, focusing specifically on oil, natural gas, and hydropower. It aims to explore how these energy resources contribute to economic development and to outline the potential for long-term sustainable growth through renewable energy. Advanced econometric methods, including Quantile-Quantile Regression (QQR) and Wavelet Transformation models, are used to analyze how various energy resources affect Tanzania's economic development. QQR captures distributional effects, providing insights into the varied impacts of energy production and consumption across different economic quantiles. Wavelet Transformation models explore temporal and frequency-domain relationships, revealing recurring patterns and time-varying dependencies between energy variables and economic performance. The findings indicate that while oil and natural gas significantly drive economic growth, renewable resources like hydropower offer substantial potential for long-term sustainable development. The results enhance the need for a balanced energy policy that promotes renewable investments, particularly in hydropower, while strategically managing non-renewable resources to support economic stability and growth.