Essays on renewable energy consumption and its transition towards a sustainable future
Yenilenebilir enerji tüketimi ve sürdürülebilir bir geleceğe geçiş üzerine denemeler
- Tez No: 854958
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN VERGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: AMG Tahmincisi, BRICS Ekonomileri, Çevresel Sürdürülebilirlik, OECD Ekonomileri, PMG Tahmincisi, Yenilenebilir Enerji Tüketimi, AMG Estimator, BRICS Economies, Environmental Sustainability, OECD Economies, PMG Estimator, Renewable Energy Consumption
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu doktora araştırma tezi, yenilenebilir enerji tüketimi ve sürdürülebilir bir geleceğe geçişi etkileyen faktörlerin ampirik bir analizini amaçlamaktadır. Yenilenebilir enerjiye duyulan ihtiyaç, yenilenemez kaynakların tükenmesi, iklim değişikliği hususundaki endişeler ve artan küresel enerji talebinden kaynaklanmaktadır. Bu Araştırma, ticaret serbestleşme politikaları, karbon emisyonları, teknolojik yenilik, gelir eşitsizliği, ekonomik büyüme, sermaye oluşumu ve petrol fiyatları gibi çeşitli boyutları inceleyerek, OECD ve BRICS ekonomilerine odaklanmaktadır. Artırılmış ortalama grup (Augmented Mean Group) tahmincisi ve birleştirilmiş ortalama grup (Pooled Mean Group) tahmincisi ile elde edilen bulgular, OECD ülkelerinde gelir eşitsizliği, GSYH büyümesi, ticaret açıklığı ve petrol fiyatlarının yenilenebilir enerji tüketimini olumlu yönde etkilediğini, karbon emisyonlarının ise olumsuz etkilediğini göstermektedir. BRICS ekonomilerinde ise gelir eşitsizliğindeki artış, sermaye oluşumu, CO2 emisyonları ve teknolojik gelişmelerin yenilenebilir enerjinin benimsenmesini engellediği ekonomik büyümenin ise daha yüksek yenilenebilir enerji tüketimine yol açtığı görülmüştür. Ülke-özgü AMG tahmincisi, çeşitli OECD ve BRICS ekonomilerinde CO2 emisyonları ile yenilenebilir enerji tüketimi (YET) arasında belirgin ters orantı olduğunu tespit etmektedir. Bu ülkeler, etkili politikalar uygulayarak önemli CO2 emisyonlarında kayda değer düşüşler sağlamıştır. Ayrıca, yenilenebilir enerji tüketimi ve ekonomik büyüme arasında pozitif ilişkinin belirgin olduğu Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi ülkelerde bu ilişki, yenilenebilir enerji kaynaklarının aktif olarak entegre edildiğini göstermektedir. Petrol fiyatları, Portekiz ve Türkiye'de, belirli ekonomik faktörlerden etkilenerek yenilenebilir enerji tüketimi ile negatif bir ilişkiye sahiptir. Çin ve Rusya'da gelir eşitsizliği, yenilenebilir enerji teknolojilerine eşit olmayan erişim nedeniyle yenilenebilir enerji tüketimini olumsuz etkilemektedir. Brezilya'nın ters YET-sermaye birikimi ilişkisi, hidroelektriğe olan tarihsel bağımlılığından kaynaklanırken, Meksika, İsveç, Almanya, Finlandiya ve Norveç, yenilenebilir enerji tüketimini artırmak için ticaret serbestleştirme politikalarından faydalanmışlardır. Bu bulgular, politika yapıcılar için büyük önem taşımakta, etkili stratejiler oluşturmak ve yenilenebilir enerjinin benimsenmesini hızlandırmak için vazgeçilmez bilgiler sağlamaktadır. Bu tezden elde edilen politika çıkarımları, gelecek nesiller için daha yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için temel bir kılavuz görevi görmektedir.
Özet (Çeviri)
This doctoral research thesis aims to conduct an empirical analysis of the factors that influence renewable energy consumption (REC) and its transition towards a sustainable future. The pressing need for adopting renewable energy arises from the depletion of non-renewable resources, concerns about climate change, and the escalating global energy demand. The study focuses on OECD and BRICS economies, examining dimensions such as trade policies, CO2 emissions, technological innovation, income inequality, economic growth, capital formation, and oil prices. The findings obtained through the Augmented Mean Group (AMG) and Pooled Mean Group (PMG) estimators indicate that income inequality, GDP growth, trade openness, and oil prices positively affect REC in OECD countries, while carbon emissions have a negative association. In BRICS economies, an increase in income inequality, capital formation, CO2 emissions, and technological advancements hampers the adoption of renewable energy, while economic growth leads to higher REC. The country-specific AMG estimator identifies significant inverse relationship between CO2 emissions and REC in various OECD and BRICS economies. These countries have implemented effective policies, resulting in notable CO2 reductions. Additionally, a positive RECeconomic growth link is evident in nations such as the United States, and China, indicating active integration of renewable energy sources. Oil prices have a negative association with REC in Portugal and Turkey, influenced by specific economic factors. In China and Russia, income inequality negatively impacts REC due to unequal access to renewable energy technologies. Brazil's inverse REC-capital formation relationship is attributed to historical reliance on hydropower, while Mexico, Sweden, Germany, Finland, and Norway benefit from trade liberalization policies in boosting REC. These findings hold pivotal significance for policymakers, providing indispensable insights to formulate effective strategies and expedite the adoption of renewable energy. The policy implications serve as a foundational guide for constructing a greener and more sustainable future for generations to come.