İdiyopatik parkinson hastalığında görülen uyku bozukluklarının uyku değerlendirme ölçekleri ve serum melatonin düzeyleri ile ilişkisi
Serum levels of melatonin and sleep evaluation scales in the diagnosis of sleep disorders in patients with idiopathic parkinson's disease
- Tez No: 916952
- Danışmanlar: UZMAN YAŞAR ZORLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, melatonin, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi, Epworth Uykululuk Ölçeği, uyku bozuklukları
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: İdiyopatik Parkinson hastalığında (PH), uykuyu başlatmakta zorluk, uyku süresinde kısalma, sık uyanma ve artmış gündüz uykululuğu gibi uyku bozuklukları en sık görülen non-motor semptomlar arasındadır. Ancak, hastalar genellikle bu yakınmaları motor şikayetleri kadar önemli görmez ve dile getirmezler. Bu çalışmada Parkinson hastalarındaki gizli uyku bozukluklarının uyku değerlendirme ölçekleri kullanılarak araştırılması ve bu testler ile gece uykusu sırasında bakılan serum melatonin düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Hareket hastalıkları polikliniğinde kayıtlı, 50 yaşın üstündeki toplam 40 (19, kadın) Parkinson hastası ile yaş ve cinsiyet açısından benzer, 40 sağlıklı kontrol bireyi (20, kadın) çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm bireyler Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ) ile değerlendirilmiştir. Tüm bireylerden gece uyku sırasında 00:00 ve 05:00'te iki kez kan örneği alınarak serum melatonin düzeyleri ölçülmüştür. İki grup, demografik veriler, uyku değerlendirme ölçekleri ve serum melatonin düzeyleri açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Parkinson hastalarının PUKİ ve EUÖ puanları, kontrol bireylerine kıyasla anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p0,05). Öte yandan, hastaların EUÖ puanları ile 00:00'da değil ama 05:00'te ölçülen serum melatonin düzeyleri arasında anlamlı fakat zayıf bir ilişki (r=-0,353, p=0,025) bulunmuştur. Sonuç: Parkinson hastalarındaki gizli kalmış uyku bozukluklarının tanısında PUKİ ve EUÖ gibi uyku değerlendirme ölçekleri faydalı olabilir; ancak, serum melatonin düzeyleri tek başına yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sleep disturbances, such as difficulty in initiation of sleep, decrease in total sleep duration and efficacy, frequent awakenings, and increased daytime sleepiness are among the most common non-motor symptoms in patients with idiopathic Parkinson's disease (PD). However, patients usually do not consider these symptoms as important as their motor symptoms, and do not complain. We aimed to investigate PD patients for subtle sleep disturbances using sleep evaluation scales, and to evaluate the relationship between these tests and the serum levels of melatonin during night-sleep. Methods: A total of 40 PD patients (19, female), older than 50 years, registered in our“Movement Disorders Out-patient Clinic”, and 40 healthy, age and sex-matched control subjects (20, female) were included in the study. All subjects were assessed using Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) and Epworth Sleepiness Scale (ESS). Serum melatonin levels during night-sleep were measured in blood samples taken at 00:00 and 05:00 hours in every subject. Both groups were compared for demographical data, sleep evaluation scales and serum levels of melatonin. Results: Patients with PD had significantly higher scores in PSQI and ESS than the healthy controls (p0.05). However, there was a significant but weak correlation (r=-0.353, p=0.025) between ESS scores and the serum melatonin levels measured at 05:00 hours in patients, but not between the melatonin levels measured at 00:00 hours. Conclusion: Sleep evaluation questionnaires such as, PSQI and ESS, can provide useful information in PD patients with mild sleep disturbances. However, serum melatonin levels alone were not helpful in diagnosing the sleep disorders.