Elektif sezeryan ameliyatı esnasında spinal anestezi yapılan gebelerde düşük doz levobupivakain-fentanil ve bupivakain-fentanil uygulamalarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of low dose levobupivacaine-fentanyl and bupivacaine-fentanyl admi̇nistration in pregnant women who underwent ceserian section under spinal anaesthesia
  1. Tez No: 916956
  2. Yazar: FİLİZ AKASLAN
  3. Danışmanlar: DR. TÜLİN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anesthesia, Levobupivacaine, Bupivacaine, Fentanyl
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET ELEKTİF SEZERYAN AMELİYATI ESNASINDA SPİNAL ANESTEZİ YAPILAN GEBELERDE DÜŞÜK DOZ LEVOBUPİVAKAİN-FENTANİL VE BUPİVAKAİN-FENTANİL UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Çalışmamızda elektif sezeryan ameliyatı geçirecek gebelerde 20µg fentanil eklenmiş 7.5mg % 0.5 levobupivakain ve 7.5mg % 0.5 bupivakain'in intratekal uygulamalarının motor duyusal blok seviyeleri, analjezi süresi, hasta memnuniyeti ve bebek üzerine olan etkilerini karşılaştırdık. Etik kurul izni alındıktan sonra elektif sezeryan ameliyatı geçirecek olan ASA I ve II özelliklere sahip, spinal anestezi planlanan, onayı alınan 60 gebe çalışmaya dahil edildi. Çalışma prospektif, randomize, çift kör olarak planlandı. Hastalar rastgele 2 gruba ayrıldı. Operasyondan yaklaşık 30 dakika önce 20 ml/kg Ringer Laktat intravenöz olarak uygulandı. Operasyon sırasında 5 ml/kg/saat olacak şekilde Ringer Laktat infüzyonuna devam edildi. Hastalar operasyon odasına alındığında rutin monitorizasyon (Non invaziv kan basıncı, pulse oksimetre, solunum sayısı ve elektrokardiyogram) yapıldı. Uygun teknikle spinal anestezi uygulandı. Berrak BOS akışı gözlendikten sonra, Grup C'ye izobarik 7.5mg % 0.5 levobupivakain (1,5 ml) ve 20µg fentanil(0.4 ml), Grup B 'ye izobarik 7.5mg % 0.5 bupivakain (1,5 ml) ve 20 µg fentanil (0.4 ml) intratekal olarak verildi. Hemodinamik parametreler, duyusal blok, motor blok (Modifiye Bromage Skorlaması) başlama, bitiş süresi ve düzeyi yan etkiler, bebeğin APGAR skorlaması ve umbilikal venöz kan gazı değerleri, hastanın VAS değerleri, cerrah ve hasta memnuniyeti, propofol ihtiyacı (VAS>5), efedrin ve atropin gereksinimi, postoperatif dönemde ilk analjezik ilaç gereksinimi kaydedildi. Gruplar arasında yaş, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beden kitle indeksi, ve gestasyonel hafta ortalamaları yönünden istatistiksel olarak fark bulunmadı. Spinal anestezi sonrası gruplar arası SAB (Sistolik arter basıncı), DAB (Diyastolik arter basıncı), OAB (Ortalama arter basıncı) ve KAH (Kalp atım hızı) benzerdi. Her iki grupta başlangıç değerine göre tüm takip zamanlarındaki azalma istatistiksel olarak anlamlı idi (p0,05). Grup C'de ilk analjezik ihtiyacı daha geç oldu. Her iki grubun APGAR skoruna ve umbilikal venöz kan gazına etkileri açısından istatistiksel fark yoktu. Cerrah ve hasta memnuniyeti açısından iki grup arasında farklılık tespit edilmedi. Elektif sezeryan ameliyatlarında intratekal fentanil ilaveli levobupivakain ve bupivakain uygulamalarının anne ve bebek üzerine etkileri benzer bulundu. Levobupivakain'in T10'a gerileme süresi, ilk analjezi gereksinimi geç olması ve motor blokajın daha erken gerilemesi nedeniyle uygun vakalarda tercih edilebileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : Spinal anestezi, Levobupivakain, Bupivakain, Fentanil.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARİSON OF THE EFFİCİENCY OF LOW DOSE LEVOBUPİVACAİNE-FENTANYL AND BUPİVACAİNE-FENTANYL ADMİNİSTRATİON İN PREGNANT WOMEN WHO UNDERWENT CESERİAN SECTİON UNDER SPİNAL ANAESTHESİA. In our study, we evaluated the effects of 20µg fentanyl added to 7.5mg 0.5% levobupivacaine and 7.5mg 0.5% bupivacaine respectively following intratechal application on the level of motor-sensory blockage, analgesia duration, patient satisfaction and on the baby's well being in patients who underwent elective cesarean section. Following ethical committee approval, overall 60 pregnant women with ASA I and II scores who were scheduled to undergo elective cesarean section under spinal anesthesia with inform consent were included in our study. The study was designed as a prospective, randomized and double-blind study and subjects were randomized into two groups. Thirty minutes before the surgery 20 mL/kg was administered intravenously and was continued during the operation with an infusion rate of 5 mL/kg/hour. Routine monitoring was carried out in all patients including non-invasive blood pressure monitoring, pulse oxymetry evaluation of the blood O2 saturation (SpO2), respiration rate and electrocardiography as soon as they were taken to the operating room. Spinal anesthesia was performed with a proper technique. Following the observation of clear cerebrospinal fluid flow, intratechal isobaric 7.5mg 0.5% levobupivacaine (1,5 ml) and 20µg fentanyl (0.4 mL) were administered to patient in Group C. Similarly, intratechal isobaric 7.5mg 0.5% bupivacaine (1,5 mL) and 20 µg fentanyl (0.4 mL) were administered to patients in Group B. Thereafter, the following parameters were recorded: hemodynamic parameters, initiation and recovery time of sensorial and motor blockage levels (by using modified Bromage scoring), any side effect that occured during the procedures and follow-up, APGAR scores of the babies, blood gas levels of the umblical artery, VAS scoring values of the patients, satisfaction of the surgeons, patients and the anesthesiologists, the need of propofol, ephedrine and atropine requirements during the per-operative period (for patients with VAS scores of >5), initial analgesic requirements during the post-operative period. No significant differences were detected between the groups regarding patient age, weight, height, body mass index, gravity and mean gestational age. Following spinal anesthesia, similar results were obtained between the groups in terms of systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP) and heart beat rates (HBR). The amount of decrease was significantly lower in both groups compared to the initial values on follow-up (p0,05). Initial analgesic requirement time was detected to be late in Group C. No statistical difference was detected concerning effect on APGAR scores and umbilical venous blood gas levels in both groups. No difference was detected between the two groups in terms of surgeon, patient and anesthesiologist satisfaction. The effects of intratechal fentanyl added to levobupivacaine and bupivacaine were found to be similar both on the mother and the baby. Due to earlier recovery of motor blockage, late requirement of postoperative initial analgesic and regression of levobupivacaine to T10 level, we think that this agent might be used in suitable cases.