Adana yöresinde sık rastlanan sivrisinek türlerinin karyotip analizi ve total DNA izolasyonu
Karyotype analysis and total DNA isolation of the mosquitoes frequently encountered in Adana region
  1. Tez No: 91697
  2. Yazar: SONGÜL BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜLKİYE KASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: C-bantlama, Kromozom, Mitotik karyotip, Sivrisinekler, Total DNA. vm, C-banding, Chromosome, Mitotic karyotype, Mosquitoes, Total DNA. IX
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Adana Yöresinde Sık Rastlanan Sivrisinek Türlerinin Karyotip Analizi ve Total DNA İzolasyonu Sivrisinek tüllerinin tanısında temel olarak morfolojik özellikler kullanılmaktadır. Ancak bazı türler bu özellikler sayesinde ayrılamamaktadır. Bu durumda sitogenetik ve moleküler genetik özelliklerden yararlanılmaktadır. Politen kromozomlar tüm tüllerin tanısında çeşitli nedenlerde dolayı kullanılamamaktadır. Böylece mitotik kromozomlar sitogenetık çalışmalarda önem kazanmaktadır. Sivrisineklerde yapılan sitogenetik çalışmalar sonucu, Chagasia bathana (2n=8) türü hariç, tüm türlerin 2n=6 diploid kromozoma sahip oldukları belirlenmiştir. Sivrisineklerde karyotip çalışmalan için beyin, testis ve ovaryumlar kullanılmaktadır. Bizim çalışmalarımızda da beyin ve testis kromozomları kullanılmıştır. Çukurova yöresinde bol bulunan Anopheles sacharovî, Anopheles superpictus ve Culex pipiens üzerinde yapılan sitogenetik çalışmalar sonucu bu türlerin 3 çift kromozoma sahip olduğu görüldü. Kromozomlar büyükten küçüğe doğru dizildiğinde III nolu otozomal kromozomun en büyük, II nolu otozomal kromozomun orta büyüklükte ve I nolu kromozomun en küçük ve seks kromozomları olduğu belirlendi. Seks kromozomlarının An. sacharovî ve An. superpictus'ta seks dimorfizmi (X,Y) gösterdiği fakat Cu. pipens'te seks dimorfizmi göstermediği saptandı. Kromozomlarda C-bantlama yöntemi kullanılarak her üç türe ait bant biçimleri belirlendi. Kromozomlardaki bant biçimleri ile kromozom büyüklüklerinin üç türde birbirinden farklı olduğu gözlendi. Buna göre Cu. pipıens'in üç tür arasında en büyük kromozomlara, An. sacharovFnin orta büyüklükte ve An. superpictus? un en küçük kromozomlara sahip olduğu tespit edildi. Bu üç türün ergin ve larvalarından ölçülen total DNA miktarları arasında ise belirgin bir farka rastlanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Karyotype Analysis and Total DNA Isolation of The Mosquitoes Frequently Encountered in Adana Region. Generally, morphological characters have been used for the identifiation of mosquitoe species. But it is not possible to identify some of the species through these characters. In this case, cytogenetic and molecular genetic evidences could be considered as identification measures. For example, structural characteristics of polytene chrmosomes can not be used as parameters of identification in all species for various reasons. So that the characteristics of mitotic chromosomes are taken into consideration. It has been determined through various investigations that the mosquitoes have 2n=6 chromosomes, except for Chagasia bathana which has 2n=8. The chromosomes of brain, testis an ovary have been used for the preparation of karyotype analysis. We also prepared karyotypes from brain and testis tissues in our studies. As a result of our studies we demonstrated that Anopheles sacharovi, Anopheles superpictus and Culex pipiens have 3 pairs of chromosomes. The chromosomes were numbered from III to I according to their diminishing sizes. The number III is the biggest otosomal chromosome, the number II is the intermediate otosomal chromosome and the number I is the smallest and the sex chromsome. Sexes have been differentiated (X,Y) in An. sacharovi and An. superpictus, but not in Cu. p/pens.The banding patterns of the chromosomes of the three species have been characterized using C- banding technique. The banding patterns and the size of the chromosomes were found to be different among three species. As a result, Cu. pipiens found to have the biggest chromosomes of all three and An. sacharovi has intermediate size chromosomes and An. superpictus has the smallest chromosomes. Differences in the amount of total DNA measured in the larva and adult of the three species were not statistically significant